/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/VIDEO/ Fără reforme, nu vin banii. Michalko: „Se întâmplă lucruri inacceptabile în justiție”

missing
01 martie 2018, ora 16:53

„Sunt informații despre cazuri inacceptabile. Nu puteți să le acceptați dacă sunteți o societate care aspiră să fie democratică”, a menționat Peter Michalko, ambasadorul UE în Moldova.

Așa a comentat oficialul lipsa de progres la capitolul „justiție”. Ambasadorul a reiterat că, din cauza ne implementării reformelor, Moldova a ratat anterior 28 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sectorului judiciar.

„Folosirea foarte mare de măsuri de reținere, informațiile foarte multe despre dosare care ar fi deschise foarte des pentru scopurile care țin de interese politice sau altele”, spune Michalko.

Peter Michalko nu a putut spune cu certitudine când va fi debursată prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. El a menționat că, în prezent, experții evaluează modul în care autoritățile au îndeplinit primele 10 condiții. Partenerii europeni vor monitoriza foarte atent, în următoarea perioadă, toate mutările cu tentă electorală și procesul electoral din 2018: „Dacă aceste precondiții politice, ce țin de standarde democratice, procesul electoral să fie democratic, să fie respectate standardele necesare, se pierd tranșele din asistența macrofinanciară”.

Ambasadorul UE a menționat de câteva ori, la conferința de presă de astăzi, importanța mass-media și rolul societății civile. Iar în privința scandalului legat de înțelegerea de cartel de pe piața publicității, între două companii: una care ar fi afiliată democraților, iar cealaltă – socialiștilor, ambasadorul Michalko susține că așteaptă o decizie obiectivă din partea Consiliul Concurenței. „Orice element care limitează libertatea presei, accesul la piața de publicitate, este un punct negativ în evaluările standardelor democratice, care, în acest caz, sunt legate de asistența macrofinanciară”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute cu ocazia împlinirii a 6 luni de activitate a ambasadorului Michalko la Chișinău. El a reiterat susținerea Uniunii Europene pentru țara noastră, menționând că 66% din exporturile moldovenești sunt orientate, momentan, spre piața europeană, tot UE fiind și principala sursă de investiții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram