Textul moțiunii simple pe numele vicepremierului Iurie Leancă, făcut public de PCRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Comuniștilor a făcut public textul moțiunii simple înaintate astăzi în comun cu Partidul Socialiștilor asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene realizate de viceprim-ministrul Iurie Leancă. În speță, semnatarii se arată nemulțumiți de „atitudinea iresponsabilă și anticonstituțională” a lui Leancă în calitate de vicepremier pentru Integrarea Europeană.

Vedeți și: PCRM și PSRM își unesc eforturile, înaintând o moțiune simplă comună împotriva politicii realizate de vicepremierul Iurie Leancă

Vedeți mai jos textul integral al moțiunii

Motivarea

Obiectul prezentei moțiuni simple îl constituie atitudinea iresponsabilă și anticonstituțională a dlui I.Leancă în calitate de viceprim-ministru pentru integrare europeană.

Instituirea unei funcții de vicepremier pentru integrarea europeană denotă faptul că politica statului pe această dimensiune a suferit un eșec, poartă un caracter declarativ și falimentează statul nostru. La aceste concluzii a ajuns și Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe al Uniunii Europene în februarie 2018. Astfel, Consiliul a exprimat îngrijorarea vizavi de pluralismul și libertatea media, reforma audiovizualului, lipsa de transparență și competiție în sectorul mediatic.

Consiliul a notat, că legea privind combaterea propagandei nu este conformă standardelor internaționale, lipsește cetățenii de accesul la informare, periclitează libertatea mass-media. În concluzii la pct.10 Consiliul a remarcat că Uniunea Europeană recunoaște că dezinformarea și propaganda pot avea efecte negative considerabile, dar remarcă totodată că măsurile adoptate de autoritățile Republicii Moldova ar trebui să fie necesare, proporționate și conforme cu prevederile relevante ale dreptului internațional, astfel încât să nu submineze libertatea presei sau să nu îngreuneze accesul la informații.

La capitolul reforma justiției și combaterea corupției Consiliul a remarcat lipsa unor acțiuni ferme în combaterea corupției, cu rezultate palpabile, care ar fi fost acompaniate de reforma reală a justiției, inclusiv a procuraturii (punctul 12). Consiliul a reamintit că justiția selectivă subminează statul de drept, precum și respectul, încrederea cetățenilor față de sistemul judiciar.

De asemenea și problema furtului miliardului din sistemul bancar a fost discutată de Consiliul de miniștri. Republica Moldova a fost îndemnată să se asigure că cele cazuri de fraudă bancară de proporții descoperite în 2014 fac obiectul unei anchete și al unei urmăriri penale aprofundate, imparțiale și ample, în vederea recuperării fondurilor deturnate și pedepsirii tuturor celor responsabili, indiferent de afilierea lor politică.

În loc de modernizarea reală a țării conform standardelor europene, dl Leancă își permite să declare că «Integrarea europeană se face doar cu România și prin România».

De fapt, în ultima vreme în Republica Moldova devine tot mai vizibilă manifestarea de către diferite forțe politice antistatale și obștești a unui spirit deosebit de activ, exprimat prin stimularea unei isterii în jurul ideii privind statalității moldovenești, imposibilitatea existenței a Republicii Moldova ca un stat independent și suveran.

Organizații politice și obștești, finanțate inclusiv din resurse de peste hotare, promovează ideea, precum că nu este posibilă o altă alternativă a existenței Moldovei decît cea a unirii cu statul vecin – România.

Din punct de vedere juridic, acest gen de acțiuni poate fi interpretat ca o tentativă de încălcare a Constituției Republicii Moldova și legislației în vigoare, iar din punct de vedere moral – ca trădare de Patrie. Însuși faptul că nici una din structurile de stat concepute pentru a asigura apărarea suveranității și statalității Republicii Moldova, inclusiv Guvernul, Parlamentul, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, nu dau apreciere juridică respectivelor acțiuni anticonstituționale și antistatale, astfel se demonstrează tolerarea și acoperirea politică a acestora de către regimul de guvernare.

Dovadă al acestui fapt sunt declarațiile făcute în repetate rânduri de către unul din reprezentanții Guvernului Republicii Moldova – viceprim-ministrul Iurie Leancă.

În special, într-un interviu acordat data de 13 februarie 2018 ziarului „Timpul”, domnul Leancă a declarat nu numai că admite probabilitatea pierderii de către Republica Moldova a suveranității și statalității sale, dar și s-a pronunțat pentru lichidarea țării noastre. Potrivit acestui funcționar de stat, responsabil pentru integrarea europeană optează: «N-ar fi ceva rău o eventuală reunire dintre malul drept și stâng al Prutului».

Mai mult decât atât, Iurie Leancă de fapt confirmă, că anume acesta este principalul scop al politicii promovate de dumnealui personal și de către colegii de Guvern. În interviul acordat data de 26 ianuarie 2018 pentru TVR Moldova, dl Leancă a declarat că: «Ce va fi mai devreme, că va fi unirea, că va fi integrarea europeană, asta nu pot să vă zic».

Domnul Leancă a recunoscut în mod deschis că la un referendum el personal ar vota unirea Moldovei cu România, ceea ce înseamnă că ar vota lichidarea statului independent Republica Moldova.

Asemenea declarații publice și acțiuni din partea lui Iurie Leancă, funcționar de stat sunt inadmisibile.

Conform obligațiunilor de serviciu, stipulate prin legea, un funcționar public finanțat din mijloacele contribuabililor, este obligat să apere suveranitatea și independența țării sale. Concomitent, în perioada exercitării funcțiunilor respective, acesta nu are dreptul să-și exprime opiniile care să prejudicieze statalitatea Republicii Moldova.

Prin declarațiile sale iresponsabile, Iurie Leancă a încălcat Hotărârea Parlamentului pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova „Cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova”, adoptată la inițiativa fracțiunii PCRM data de 31 martie 2016. Conform acestui document:

ÎN TEMEIUL legii supreme a societății și statului nostru – Constituția, recunoscând caracterul incontestabil al principiilor independenței Republicii Moldova, bazate pe tendința seculară a poporului de a trăi într-un stat suveran, exprimată în proclamarea independenței Republicii Moldova, precum și ținând cont de statalitatea multiseculară continuă a poporului moldovenesc;

CONȘTIENTIZÂND că libertatea de opinie și exprimare, garantată de Constituție, nu poate fi utilizată pentru contestarea și defăimarea statului și poporului, iar credința Patriei și apărarea ei constituie o datorie sfântă a fiecărui cetățean;

LUÂND în considerare cazurile tot mai frecvente de declarații publice și acțiuni ce contravin principiilor fundamentale ale Constituției Republicii Moldova, care se referă, în primul rând, la contestarea statalității moldovenești și a poporului moldovenesc, sau de apeluri la desființarea suveranității și independenței țării prin alipirea la un alt stat,

Îi îndeamnă pe reprezentanții autorităților publice, elitei intelectuale, partidelor și mișcărilor politice, asociațiilor etnoculturale și organizațiilor sindicale, precum și pe toți cetățenii țării să-și unească eforturile în respectarea necondiționată și apărarea suveranității, independenței, indivizibilității, unității și neutralității Republicii Moldova.

Astfel, poziția publică a viceprim-ministrului Leancă nu poate fi justificată prin dreptul la pluralism de opinii.

Indiscutabil, acțiunile lui Iurie Leancă în calitate de viceprim-ministrul sunt o încălcare flagrantă și inadmisibilă a Constituției Republicii Moldova.

Dispozitivul

Luând în considerație motivația expusă, deputații semnatari ai prezentei moțiuni simple, potrivit prevederilor Constituției al RM și Regulamentului Parlamentului, solicităm în mod de urgență, inițierea procedurii de demitere din funcție a viceprim-ministrului al Republicii Moldova dlui Iurie Leancă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...