„Poziţia noastră în ceea ce priveşte respectarea avizului Comisiei de la Veneţia rămâne aceeaşi. Urmează să vedem cum va fi implementată legislaţia electorală. Este foarte important ca alegerile să fie libere şi corecte. Asta nu ţine numai de ziua alegerilor, dar de întreg procesul dinaintea alegerilor şi după. Ştim că în trecut au fost neajunsuri în procesul electoral şi că aceste probleme nu au fost rezolvate mai ales în ceea ce ţine de finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor. Recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie să fie văzute şi ca o listă de riscuri pentru standardele democratice ale alegerilor”, a declarat Peter Michalko.
 
 Ambasadorul european s-a referit şi la concluziile critice ale Consiliului Afacerilor Externe în privinţa Republicii Moldova, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au interpretat raportul ca fiind unul exclusiv pozitiv.

„Concluziile au fost exprimate într-o formă balansată - ceea ce s-a făcut în ultimii doi ani şi ceea ce trebuie să fie făcut. Sunt mai multe aprecieri pozitive reformele în domeniul economic, dar în acelaşi timp este prezentată o listă de aşteptări în domenii foarte importante, mai ales în sectorul justiţiei. Acolo nu s-au întâmplat prea multe şi există aşteptări. Este important ca aceste aşteptări care sunt bazate pe angajamentele asumate de RM să fie îndeplinite. Pentru că aceasta este baza şi pentru îndeplinirea condiţiilor în următoarele evaluări făcute de instituţiile europene”, a explicat Peter Michalko.

Şeful Delegaţiei UE a fost întrebat când se va decide în privinţa alocării primei tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, proces suspendat după votarea sistemului electoral mixt, promovat de PD şi PSRM.

„Aşteptăm să vedem evaluarea făcută de Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă. Recent a avut loc o vizită a delegaţiei Comisiei de la Veneţia, cea mai importantă instituţie în evaluarea în ceea ce priveşte starea democraţiei şi procesul electoral. Nu sunt stabiliţi termeni concreţi. Ceea ce ştim e că după evaluare poate să fie eliberată prima tranşă. Ceea ce ştim e că, dacă această evaluare va fi pozitivă, banii vor fi eliberaţi în primul semestru. Pentru alte două tranşe, în memorandumul de înţelegere sunt stipulate condiţiile că trebuie să treacă trei luni între tranşe. Acesta este cadrul cronologic, dar el trebuie completat de îndeplinirea condiţiilor.

Ambasadorul european a accentuat că pentru fiecare dintre cele trei tranşe se va face o evaluare separată. „În anul electoral vom vedea cum este implementată legislaţia electorală. Un loc important îl deţine şi libertatea mass-media”, a spus ambasadorul european.

Amintim că, după adoptarea sistemului mixt de vot de către PD şi PSRM, Parlamentul European a amânat discuţiile privind alocarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru ţara noastră. Astfel, prima tranşă ar urma să ajungă la Chişinău abia după ce guvernarea va respecta o serie de condiţii. Printre acestea se numără asigurarea unei noi conduceri la Autoritatea Naţională de Integritate, instituirea Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi a celei pentru Soluţionarea Contestaţiilor, dar şi aprobarea legii privind prevenirea spălării banilor.