RISE Moldova: Conturi în Offshore ale Tiraspolului, alimentate de Moldoveni prin facturile plătite la energie electrică

Centrala-Cuciurgan

Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului, potrivit o investigație publicată de către RISE Moldova.

Potrivit jurnaliștilor, pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului se produce doar circa 20% din necesarul total de curent electric al țării. Respectiv, la începutul fiecărui an, companiile de distribuție organizează licitații pentru a suplini restul necesarului de energie. Licitațiile au loc cu „implicarea activă a Ministerului Economiei”, iar lumina este achiziționată sub paravanul Energocom SA, companie de stat care intermediază livrările.

În ultimii ani, lupta pentru contractul de asigurare cu energie electrică a Moldovei s-a dat, de regulă, între doi jucători regionali: Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTM) din regiunea transnistreană, cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan, şi un reprezentant al grupului ucrainean DTEK.

În primăvara lui 2014, Ministerul Economiei anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică și de la DTEK Vostokenergo, și de la Centrala de la Cuciurgan.

RISE-Grafic-Traseul-energiei-electrice-web

Însă în toamna aceluiași an, odată cu criza din Estul Ucrainei care a degenerat într-un conflict armat, DTEK a sistat complet livrarea energiei în Republica Moldova. Respectiv, obligațiile contractuale ale DTEK au fost preluate de Centrala de la Cuciurgan.

Anume în acest moment în schemă a apărut un intermediar – compania EnergoKapital din Tiraspol. Mutarea s-a făcut cu girul Centralei de la Cuciurgan, care i-a delegat acestei firme dreptul de a fi unic furnizor al energiei pe care o produce. Astfel, în lanțul procesului de asigurare a Republicii Moldova cu energie electrică s-a mai adăugat o verigă.

Citește mai departe investigația aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente