Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Eugen Doga, compozitorul inimilor noastre,…

Eugen Doga, compozitorul inimilor noastre, împlinește astăzi 81 de ani

Astăzi, 1 martie, maestrul Eugen Doga împlinește 81 de ani. Numele compozitorului este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional, realizat de site-ul History Rundown, cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

La 30 decembrie 1992, Eugen Doga a devenit membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internaţional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile R. Moldova drept „Anul Eugeni Doga”.

Pe 26 martie 2014, Traian Băsescu, preşedintele României, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer. Totodată, UNESCO a recunoscut anul trecut valsul maestrului, inclus în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară”, drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al veacului.

La 1 martie 2015, a fost lansată seria de mărci poştale „Valsul din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară. Capodoperă muzicală a secolului XX. Compozitor – Eugen Doga”. Marca reprezintă portretul compozitorului Eugen Doga, iar pe fundal o pereche de dansatori care valsează şi partitura valsului din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. Mărcile poştale au fost editate în 200 de mii de exemplare, iar costul uneia este de 1,75 lei. Vitalie Pogolşa este autorul designului mărcii.

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani a marelui artist.

De ziua lui Eugen Doga, ZdG vine cu o surpriză pentru cititorii săi – un interviu exclusiv cu marele compozitor, care reușește să ne citească sufletele. „Noi avem literatură, avem limbă, avem istorie, dar am prefăcut și refăcut totul. Uite, se tot pomenește de Ștefan cel Mare – foarte bine, dar eu nu vreau să trăiesc în epoca lui Ștefan, eu vreau să trăiesc în secolul XXI, să vorbesc în limba mea. Sunt multe probleme care ne împiedică și care nouă, dimpotrivă, ar trebui să ne dezlege mâinile şi picioarele, spiritul… pieptul trebuie să ne fie deschis, dezblehuiat, așa cum se spunea la noi în sat”, a declarat Eugen Doga pentru ZdG.