Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.02.2018

Deputații din Comisia agricultură și industrie alimentară au audiat responsabilii de calitatea produselor lactate

Deputații din Comisia agricultură și industrie alimentară au audiat responsabilii de calitatea produselor lactate

Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a audiat, în ședința de astăzi, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor(ANSA) asupra calității laptelui și a produselor lactate autohtone și de import.

În raportul prezentat, directorul general adjunct ANSA, Ion Toma a menționat că, urmare a rezultatelor mediatizate de Fundaţia Est-Europeană cu privire la investigaţiile de laborator a produselor lactate, instituția a elaborat un plan de acțiuni  de prelevări a probelor de lapte şi produse lactate pentru investigare.

”Au fost prelevate şi expediate pentru investigaţii 203 de probe dintre care 129 de produse autohtone şi 74 de import. Au fost constatate 10 probe neconforme, cu prezenţa grăsimelor vegetale, șase ale producătorilor autohtoni și 4 de import” , a spus oficialul.

Potrivit raportorului, producătorii şi importatorii care au admis încălcări au fost amendați, cu amenzi cuprinse  între 12 000 și 15 000 lei. Totodată, aceștia au fost obligați să retragă din comerț, în total 2 700 kg de produse neconforme. În același timp, producerea şi importul produselor neconforme a fost sistată.

Cu referire la legislația în vigoare privind supravegherea domeniului în scopul neadmiterii plasării pe piaţă a produselor lactate neconforme, Ion Toma a spus că ANSA va iniția procedura de modificare a acesteia.

Deputații s-au arătat indignați de faptul că produsele neconforme au fost depistate doar după mediatizarea rezultatelor unor investigații efectuate de către alte instituții și au recomandat verificarea obligatorie a tuturor producătorilor de produse alimentare.

Printre subiectele planificate a fi audiate de Comisia agricultură și industrie alimentară, în sesiunea curentă, sunt reforma sectorului știință și cercetare în domeniul agricol, situația în sectorul vitivinicol, implementarea Legii apelor, Legii cu privire la transportul naval, precum și a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) etc., anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus