Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CEC despre motivele care vor…

CEC despre motivele care vor influența decizia privind organizarea alegerilor locale în Chișinău și Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a luat o decizie până la acest moment referitor la organizarea pe 20 mai curent a alegerilor locale noi în municipiile Chișinău și Bălți. Hotărârea va fi luată doar după o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea scrutinelor, bani care nu sunt planificați în bugetul de stat. Decizia urmează a fi făcută publică de membrii CEC într-o ședință oficială, se arată într-un comunicat al organului electoral central. 

Instituția susține că a recepționat cererea de demisie a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, la 19 februarie, pe când cererea de demisie a primarului de Bălți, Renato Usatâi, trimisă de Consiliul municipal Bălți, a fost recepționată la 20 februarie.

Potrivit legii, în cazul demisiei primarului, data alegerilor noi se stabileşte de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării demisiei, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna.

„În prezent, Comisia examinează demersurile depuse, inclusiv face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale noi în municipiile Bălți și Chișinău, care nu sunt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia privind alegerile locale noi în cadrul unei ședințe publice, cu respectarea termenelor legale sus-menționate”, precizează Comisia Electorală Centrală.

Dorin Chirtoacă, care se află la cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Chișinău, a depus cererea de demisie din funcție la 16 februarie.

„Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și abuz împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere a vineri în dosar. Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, devin complicele lor. Eu doar în fața cetățenilor răspund. E o reacție la presiunea de a fi cuminte, cum ar vrea ei și de a dansa cum vor ei. Eu am primit mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc sau de la Dodon”, a explicat Dorin Chirtoacă demisia.

Cu trei zile mai devreme, la 13 februarie, edilul municipiului Bălți, liderul PN, Renato Usatîi, a renunțat la fotoliul la șefia Primăriei Bălți.

„Demisionând acum, în Bălți vor fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Vom vedea cine va duce hrișcă. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru. Eu las orașul fără corupție”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii Politica de la postul TV8.

La 20 mai 2018 au loc alegeri locale noi în cinci localități din țară.