CEC reacționează: Decizia privind stabilirea datei alegerilor noi în Chișinău și Bălți va fi luată cu respectarea termenelor legale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală examinează demersurile depuse de Consiliul Municipal Chișinău și Consiliul Municipal Bălți privind demisia primarilor celor două municipii, Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi și „va lua decizia privind alegerile locale noi în cadrul unei ședințe publice, cu respectarea termenelor legale”. Precizarea CEC în acest sens vine „în contextul unor informații eronate, apărute în presă”, fără a menționa dacă este vorba despre articolul Independent.md precum că CEC nu a introdus pe ordinea de zi a ședinței de ieri chestiunile privind stabilirea datei alegerilor locale noi în cele două municipii.

Potrivit precizării Comisiei Electarale Centrale, în prezent are loc inclusiv „o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale noi în municipiile Bălți și Chișinău, care nu sunt planificate în bugetul de stat”.

CEC precizează că „secretarii consiliilor municipale respective au comunicat Comisiei Electorale Centrale despre faptul că primarul municipiului Chișinău, dl Chirtoacă Dorin, și primarul municipiului Bălți, dl Usatîi Renato, și-au dat demisia”. „Adresa din partea secretarului Consiliului municipal Chişinău a fost înregistrată la Comisie în data de 19 februarie 2018, iar cea trimisă de secretarul Consiliului municipal Bălți a fost recepționată de Comisie la data de 20 februarie 2018”, se menționează în precizarea Comisiei.

Vedeți și: CEC tărăgănează stabilirea alegerilor noi în Chișinău și Bălți?! Cererile primarilor nu se regăsesc pe ordinea de zi a ședinței de mâine

Conform Codului Electoral, în cazul demisiei primarului, „autoritatea administrației publice locale este obligată să comunice în scris despre acest fapt Comisiei Electorale Centrale în termen de cel mult 10 zile de la data apariției acestei circumstanțe”. Ulterior, „data alegerilor noi se stabilește de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanțelor menționate la alin.(1), cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”.

Este de menționat că, cele „60 de zile înainte de ziua alegerilor” încep la data de 20 martie curent. Dacă până atunci CEC nu va stabili organizarea alegerilor la 20 mai curent, alegeri locale noi nu vor mai putea fi organizate, primarii în cele două municipii urmând a fi aleși în cadrul alegerilor ordinare din vara anului 2019.

Amintim că Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi ale primarului comunei Pîrliţa, raionul Ungheni, al comunei Leușeni și satului Nemțeni, raionul Hîncești, comunei Volovița, raionul Soroca și comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...