Institutul Nobel suspectează că Trump a fost propus fraudulos la premiul pentru pace. Poliția norvegiană urmează să facă lumină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Institutul Nobel din Norvegia a anunțat miercuri că va depune o plângere după ce a primit o nominalizare, cel mai probabil frauduloasă, a președintelui american Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

„Avem motive întemeiate să credem că o candidatură pe care am primit-o și care îl vizează pe Trump a fost falsificată”. a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad.

El a refuzat să ofere mai multe detalii, lăsând în sarcina poliției norvegiene să facă lumină în acest caz.

Ca în fiecare an, candidaturile la Premiul Nobel pentru Pace trebuie depuse până la 31 ianuarie, numai anumite personalități având dreptul să propună un nume (parlamentari și miniștri, foști laureați, anumiți profesori universitari).

Deși lista de candidaturi este ținută secretă timp de cel puțin 50 de ani, Institutul de Cercetări pentru Pace de la Oslo (PRIO) a transmis la începutul lunii că actualul lider de la Casa Albă se numără printre cei propuși, transmite Agerpres.

Lăudat pentru „ideologia sa de pace prin forță”, Trump, la fel ca anul trecut, ar fi fost propus de un american care nu a dorit să își dezvăluie public identitatea, consideră PRIO, organizație independentă de Comitetul Nobel, dar care urmărește îndeaproape aceste chestiuni, ținând o evidență a nominalizărilor anunțate public.

Toate indiciile ar arăta că nominalizarea lui Trump ar fi fost făcută de o persoană vinovată de uzurpare de identitate pentru a-şi putea conferi o aparentă legitimitate.

Institutul Nobel a precizat că în acest an a primit 329 de candidaturi, valide, la Nobelul pentru Pace, cei cinci membri ai comitetului care atribuie premiul putând la rândul lor să propună nume în cadrul primei lor reuniuni anuale, care a avut loc luni.

Numele câștigătorului va fi anunțat la începutul lunii octombrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...