Analist cunoscut: Schimbarea guvernării la Chișinău ar putea deteriora în mod fatal relația moldo-română

Schimbarea guvernării în Republica Moldova după alegerile parlamentare care vor avea loc în anul 2018 ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română. De această opinie este analistul politic Anatol Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia lui, România nu poate fi privită doar ca pe un vecin. „România este mai mult decât un vecin. România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, iar Republica Moldova rămâne cu mult în urmă. Această relație cu România, într-un fel, ne ajută să depășim aceste restanțe”, spune Anatol Țăranu.

Potrivit lui, întrebarea este dacă ritmul relațiilor moldo-române vor avea un viitor și dacă va continua fără sincope. „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod fatal să deterioreze relația moldo-română și sunt absolut convins că acest lucru se va resimți imediat la nivelul de trai, în calitatea vieții a multor cetățeni ai Republicii Moldova”, a afirmat analistul.

Referindu-se la caracterul fatal, Țăranu are în vedere, probabil, schimbarea guvernări actuale cu una peseremistă, fiindcă mai există formațiuni atașate de București, dar care nu au suficientă forță, deocamdată, pentru a aduce schimbări radicale în sensul apropierii de România până la fuziunea celor două state. În opinia sa, în general, relația cu România este periclitată de factorii interni din Moldova, dar nu de „convulsiile politice” de la București.

Vizita premierului român la Chișinău a transmis un semnal politic important, de susținere a Republicii Moldova pe parcursul european, consideră vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

„Pe lângă deschiderea care ne-a fost transmisă – o atitudine foarte caldă, binevoitoare – s-a vorbit despre niște lucruri concrete. Este vorba de conexiunea prin gazoduct, prin linii de tensiune înaltă. S-au oferit deja bani, s-au votat deja legi pentru aceasta”, a menționat Valeriu Ghilețchi.

Vicepreședintele legislativului susține că și-ar dori ca Republica Moldova să aibă mai multe investiții din partea României în economia țării.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.