15:56:09 19.04.2024
Stiri

Ministrul Sănătății de la București a inaugurat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău Laboratorul de microbiologie și imunologie

Social 28.02.2018 13:01 Vizualizări1562 Autor: Ziarul National


Ministrul Sănătății de la București a inaugurat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău Laboratorul de microbiologie și imunologie

Ministrul Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, împreună cu ministrul Sănătății al României, Sorina Pintea, care a făcut parte din delegația premierului României care a efectuat ieri o vizită la Chișinău, au participat la inaugurarea Laboratorului de microbiologie și imunologie clinică din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Laboratorul a fost renovat în cadrul „Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP Institutul Mamei şi Copilului” cu finanțare din partea Guvernului român, care a alocat în acest scop peste 5,4 milioane de lei.

„Apreciem suportul Guvernului României pentru renovarea acestei instituții, unde anual se nasc și se tratează mii de copii și mă bucur că am reușit să creăm condiții bune pacienților și să oferim servicii medicale calitative. Ne dorim o colaborare la fel de fructuoasă și pe viitor”, a menționat Svetlana Cebotari.

Sorina Pintea a declarat, la rândul său, că România va continua să susțină Republica Moldova prin proiecte comune, menite să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Republica Moldova.

Laboratorul microbiologie şi imunologie a fost fondat in anul 2016 din două subdiviziuni: laboratorul bacteriologic şi laboratorul imunologic, iar unirea acestora dă posibilitatea de a desfășura o investigație complexă a pacienților într-un timp scurt. El a fost renovat în corespundere cu normele sanitare, cu un sistem de ventilare cu dublă biocurățire, de asemenea dispozitivele, mediile și reactivele utilizate sunt în corespundere cu standardele europene.

În medie pe an, cei 17 colaboratorui ai laboratorului efectuează între 16 000 și 18 000 de analize bacteriologice și între 40 000 și 45 000 de analize imunologoce.

Potrivit ministerului de la Chișinău, în cadrul „Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP Institutul Mamei şi Copilului” au fost reabilitate complet și dotate cu mobilier circa 10 secții din cadrul Maternității, Clincii Pediatrie şi Centrului Naţional Ştiinţifico– Practic de Chirurgie Pediatrică Academician „Natalia Gheorghiu” ale IMSP IMC, dintre care trei secții asigurate cu echipament medical de ultimă generație, renovate şi asigurate cu mobilier trei holuri principale, reparate patru scări cu ascensoarele adiacente, modernizat Laboratorul de microbiologie şi imunologie clinică.

Bugetul total al proiectului oferit de către Guvernul României a constituit 2,5 milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md