06:28:49 20.04.2024
Stiri

Ex-ambasadorul R. Moldova în SUA aduce CRITICI dure la adresa lui Băsescu și spune că declarațiile de UNIRE „mobilizează, PERFID, electoratul lui Dodon”

Politică 28.02.2018 11:40 Vizualizări2458 Autor: Ziarul National
Ex-ambasadorul R. Moldova în SUA aduce CRITICI dure la adresa lui Băsescu și spune că declarațiile de UNIRE „mobilizează, PERFID, electoratul lui Dodon”


Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, este de părere că declarațiile de Unire cu România, semnate de peste 60 de localități din R. Moldova, ar da de fapt apă la moară socialiștilor lui Igor Dodon, dar și Partidului Democrat (PD). În același timp, Munteanu declară că fostul președinte al României, Traian Băsescu, cel care încurajează curentul unionist, ar face băi de mulțime în R. Moldova pe banii lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Munteanu, în acest moment nu există condiții care ar face posibilă reunificarea statului român. „Pentru atingerea acestui obiectiv (unirea –n.r) nu e suficientă doar răsfirarea tricolorului. E nevoie ca populaţia din R. Moldova să-şi dorească acest lucru, iar instituţiile să fie compatibile cu obiectivul. E nevoie de o transformare democratică a R. Moldova şi de crearea unui liant politic, aşa cum a fost între Germania de Vest şi Germania de Est. În acest moment, nu există condiţii care ar face posibilă reunificarea statului român. Trebuie să punem întrebările corect. Declaraţiile unor primari înseamnă foarte mult: înseamnă asumarea unei identităţi în mod public, pentru că avem şi foarte multe minorităţi naţionale furioase pe aceste declaraţii de unire”, a declarat Munteanu pentru „Adevărul live”.

Acesta a adus exemplul celor 180 de declarații anti-unire, care au fost „organizate rapid de forţele care se opune acestui proces”. „Aici apar problemele: discursul este pro-unire, dar acţiunile sunt total pe dos. Există această perfidie a unor politicieni de a folosi declaraţiile de unire pentru a mobiliza unele grupuri etnice care se împotrivesc unirii. Avem o societate divizată. Unele minorităţi, cum ar fi cea găgăuză, a votat în proporţie de 90% cu Igor Dodon. Unul dintre deputaţii din Regiunea Autonomă Găgăuzia, cum este Corneliu Dudnic, ales pe listele PD, a spus că dacă mişcarea unionistă va continua, el va pune mâna pe armă. Dudnic a sprijinit şi referendumul din Găgăuzia, din 2014, pentru aşa-zisul „statut amânat”. Înseamnă că, în cazul în care continuă declaraţiile prounire, Găgăuzia devine stat”.

În același context, Igor Munteanu punctează că anume socialiștii lui Igor Dodon ar fi principalii beneficiari. „Deci, trebuie să ne gândim: dacă acest declaraţii prounire continuă, cine câştigă din asta, cine poate să exploateze tema unionistă? Are loc o mobilizare a electoratului lui Igor Dodon în an electoral. Nu poţi cenzura trăirilor oamenilor, dar trebuie să o faci inteligent şi calculat, să vezi pe cine ajută şi pe cine defavorizează. Cu siguranţă dezavantajează elementele democratice, care ar încerca să combine voturile etnice în sprijinul unor opţiuni proeuropene, pentru că europenizarea R. Moldova înseamnă apropierea de statul român”.

Fostul ambasador a adus critici și în adresa lui Traian Băsescu, care încurajează curentul unionist. „Mulţi votanţi din R. Moldova simt o neţărmuită recunoştinţă pentru Traian Băsescu pentru că a menţinut R. Moldova pe radarul de interes al statului român. În acelaşi timp, ostilitatea cu care Traian Băsescu priveşte spre anumiţi lideri din opoziţia democratică face rău. Mă refer la liderii care contează (Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt principalele voci ale Opoziţiei la Chişinău – n.r). Resursele administrative folosite pentru băile de mulţime în care se scaldă domnul Băsescu reprezintă contribuţia PD, fără dubii. Traian Băsescu spune: „Uitaţi de integrarea europeană. Este un miraj, este utopic!”. Asta nu înseamnă că cetăţenii înţeleg acest lucru ca o invitaţie către unire. Asta înseamnă, mai degrabă, o demobilizare a electoratului democratic pentru a lupta pentru cauza lui”, a mai adăugat sursa citată.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md