11:45:35 29.03.2024
Stiri

VIDEO // PRIMUL film lansat de studioul redeschis „Telefilm-Chișinău”. Mircea Surdu: „Asistăm la un act istoric”

Social 28.02.2018 11:02 Vizualizări2566 Autor: Ziarul National
VIDEO // PRIMUL film lansat de studioul redeschis „Telefilm-Chișinău”. Mircea Surdu: „Asistăm la un act istoric”
Ala Adamia, eroina documentarului „Slovenia mea, cu Ala Adamia” al studioului „Telefilm-Chișinău”


Studioul „Telefilm-Chișinău” din cadrul Companiei „Teleradio Moldova”, a prezentat, ieri-seară, primul film documentar realizat după redeschiderea recentă a acestuia, care a făcut o pauză de câteva zeci de ani.

Filmul „Slovenia mea, cu Ala Adamia”, realizat de Mircea Surdu, directorul studioului, Leonid Melnic și Eugeniu Popovici, a fost prezentat publicului la Cinematograful „Patria” din centrul Chișinăului, iar la premieră a fost prezentă și eroina documentarului - Ala Adamia, o femeie născută în R. Moldova, Ala Boguță, care locuiește de opt ani în Slovenia, fiind căsătorită de 12 ani cu un diplomat din acest stat.

Spectatorii au avut ocazia să cunoască, prin ochii Alei Adamia, viața oamenilor din Slovenia, țară membră a UE, cum trăiesc, ce principii au, din ce își câștigă existența, dar și ce cunosc ei despre R. Moldova, stat pe care l-au descoperit într-un spectacol după cartea Lilianei Corobca, „Kinderland”, ca fiind foarte afectat de migrație, stat în care „copiii cresc fără părinți”.

„Am așteptat o viață momentul acesta ca să le zic mulțumesc părinților mei”, a spus la finalul proiecției Ala Adamia. „Fără ea, nu am fi descoperit oamenii pe care i-am întâlnit. Am rămas surprinși că toți au vrut să promoveze țara lor, Slovenia”, a adăugat Leonid Melnic.

„Asistăm în această seară la un act istoric, din punctul meu de vedere, la deschiderea oficială a ceea ce a fost „Telefilm-Chișinău”, pentru că era imposibil să nu redeschidem studioul care a creat peste 400 de filme documentare și artistice”, a declarat directorul „Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu.



Prezent la proiecția filmului, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret și sport, Vladimir Hotineanu, a spus că generația din care face parte ține minte cum, înainte de rularea filmelor la cinematograf, era prezentată mai întâi o retrospectivă despre evenimentele din republică și din lume realizate de studioul „Telefilm-Chișinău”, cel care a lansat și „Luceafărul” lui Emil Loteanu.

Hotineanu și-a exprimat speranța că pe postul „Moldova 2” nu vor fi prezentate doar materialele din arhiva „Teleradio Moldova”, dar și realizările noi ale studioului relansat „Telefilm-Chișinău”.

Șeful Delegației UE în R. Moldova, Petter Michalko, a subliniat sprijinul pe care UE l-a acordat pentru redeschiderea „Telefilm-Chișinău”, arătându-se convins că filmele documentare fac parte din patrimoniul cultural al fiecărui stat și sunt importante pentru memoria cetățenilor R. Moldova.

„Mă bucur să începem seria filmelor despre țările UE care au depășit perioada de tranziție, au prosperat și cetățenii au ajuns să aibă o viață mai bună. Implementarea reformelor de astăzi din R. Moldova are șansa să ridice nivelul de trai al cetățenilor de aici la cel din statele europene”, a afirmat diplomatul european.

Amintim că echipa „Telefilm-Chișinău” planifică să realizeze în acest an zece filme documentare, cel puțin șase dintre care vor fi finanțate de UE și Consiliul Europei în cadrul proiectului „Promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md