Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție pentru încălcări grave

Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție, după ce investigațiile interne au relevat comiterea de către aceștia a unor serii de încălcări flagrante ale legislației, precum și ale normelor deontologice instituite.

Trei dintre inspectorii propuși spre concediere activează în cadrul postului vamal Costești. Potrivit materialelor anchetei, aceștia au admis introducerea în țară a mai multor unități de transport cu numere de înmatriculare străine, care aveau expirat termenul maxim de aflare pe teritoriul RM (180 de zile).

Alți doi angajați au ajuns în vizorul subdiviziunii responsabile de securitatea internă a Serviciului Vamal, după ce s-a stabilit că aceștia și-au însușit ilegal mai multe pachete de țigări, care depășeau limita admisibilă la intrarea în România.

Ambele încălcări au fost consemnate la postul vamal Leușeni. Primul caz a fost relevat datorită unei plângeri depuse de către un cetățean al Bulgariei, care a declarat că vameșul i-a reținut 8 pachete din cele 10 prezentate la control, invocând că partea română nu autorizează introducerea unei cantități mai mari.

Ulterior,  în cadrul anchetei de serviciu demarate, ofițerii Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal au stabilit că într-adevăr cantitatea reținută nu a fost documentată și transmisă subdiviziunilor antifraudă, așa cum prevede procedura legală.

În cel de-al doilea caz, momentul însușirii ilicite de către un vameș a altor 8 pachete de țigări a fost surprins de către camerele de supraveghere video, gestionate de către ofițerii securității interne.

Propus spre eliberare din serviciu este și un angajat al postului vamal Sculeni. Acesta este sancționat pentru că a permis introducerea în țară a mai multor loturi de încălțăminte uzată, care, conform legislației, este prohibită la import.

Mărfurile au fost reținute în cea de-a doua linie de control. Cercetările preliminare au indicat asupra faptului că microbuzul, în care au fost găsite bunurile, a traversat frontiera prin postul vamal Sculeni, fiind stabilit și inspectorul care a autorizat trecerea.

Serviciul Vamal a reiterat solicitarea în adresa cetățenilor de a sesiza orice abuzuri sau fapte de comportament corupțional, comise de către angajații instituției. Acestea pot fi denunțate la Linia specializată anticorupție a Serviciului Vamal +373 22 574-111, fiind garantată confidențialitatea identității persoanei care depune sesizarea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.