05:48:23 24.04.2024
Stiri

Cum se poate creşte un copil OPTIMIST

Social 27.02.2018 18:02 Vizualizări1310 Autor: Ziarul National
Cum se poate creşte un copil OPTIMIST sursa: google.ro


Felul în care ne comportăm în preajma copiilor noştri îşi va pune amprenta instant asupra personalităţii acestora. Micile gesturi sau remarci pe care le facem zilnic, fără să realizăm, constituie o bază a temeliei viitorilor adulţi. Iată câteva trucuri simple, pentru a creşte un copil optimist şi fericit!

Nu te mai plânge

Ştim cât de dificilă poate fi creşterea unui copil, cu atât mai mult atunci când ai mai mulţi micuţi sau eşti mamă singură. Vrei să menţii o viaţă socială activă, să fii un părinte bun şi totodată să poţi avea timp şi pentru tine. Toate acestea sunt de-a dreptul dificil de realizat, însă o atitudine lipsită de pozitivism nu face decât să îngreuneze situaţia. Chiar dacă treci prin momente dificile, nu te plânge! Copiii au o capacitate de absorbţie extrem de ridicată – ei evoluează în funcţie de educaţia primită, dar şi de mediul înconjurător. Poate că de foarte multe ori nu realizezi că te plângi sau ai o atitudine uşor negativă, însă copiii tăi cu siguranţă vor sesiza şi vor integra trăirile tale, de-a lungul timpului, manifestându-le ulterior.

Oferă-i şansa de a se afirma

Niciun om nu îşi cunoaşte adevăratul potenţial până în momentul în care găseşte ocazia de a-l exercita. Atunci când vine vorba despre copii, situaţia este chiar mai delicată – ei au nevoie de îndrumare, au nevoie de reguli şi de condiţii pentru a demonstra că pot realiza anumite sarcini. Este vital să le impunem copiilor noştri seturi de reguli şi să îi recompensăm totodată pentru sarcinile exercitate. Cu ajutorul acestui mecanism, ei vor reuşi să dezvolte o atitudine optimistă, în viitor, spune Tamar Chansky, psiholog specializat în lucrul cu copiii în cartea sa „Eliberează-ţi copiii de gândirea negativă”.

Încurajează-l să-şi asume riscuri

Desigur, în rolul de părinte poate deveni dificil să încurajăm copiii să îşi asume anumite riscuri, însă acest lucru poate avea beneficii uluitoare asupra micuţului. Poate cel mic nu este foarte talentat la vioară, însă vrea cu ardoare să urmeze lecţii; poate că nu este un atlet înnăscut, însă îşi doreşte să practice fotbal şi poate că nu are sub nicio formă talent la pictură, dar cu siguranţă îi place enorm să picteze. Descurajând copilul doar pentru că nu considerăm că este suficient de bun sau doar pentru că nu are el suficientă încredere în sine, nu facem decât să îl încărcăm cu energie negativă. Este important pentru un copil să crească cu ideea că poate încerca absolut orice îşi doreşte, atâta timp cât îi place. Acest lucru creşte şi nivelul motivaţiei şi ca urmare, poate micuţul tău neîncrezător în talentul său la pictură, va deveni în anii care vor urma un mare artist.

Nu sări să îi iei apărarea

Copiii pot fi răutăcioşi de multe ori, ca urmare a faptului că nu au foarte bine definite valorile morale. Cel mai probabil se vor jigni sau îmbrânci, atunci când sunt la joacă, iar dacă primul tău instinct este să intervii şi să aplanezi conflictul, află că nu este deloc recomandat! Este important să ne învăţăm copiii să se afirme, să poată vorbi în numele lor. Dacă un alt copil i-a spus micuţului tău că este urât, nu te grăbi să îi suni mama şi să aveţi o discuţie serioasă! Îndreaptă-ţi mai degrabă atenţia asupra micuţului tău şi învaţă-l cum este cel mai bine să reacţioneze într-o situaţie similară! Cu siguranţă va aprecia!

Acceptă eşecul

Cu siguranţă micuţii noştri nu pot străluci în absolut toate domeniile! Cu toate acestea, pentru ei este extrem de importantă imaginea lor în ochii noştri, ei doresc ca noi să îi percepem ca fiind cei mai buni! Nu certa copilul pentru o notă proastă la matematică şi nu îi alimenta temerile în legătură cu lipsa de talent la dans! Concentrează-te asupra aspectelor la care el excelează cu adevărat şi îmbrăţişaţi împreună eşecurile, ori de câte ori acestea apar!

Spune-i adevărul

Dacă îţi auzi micuţul că se plânge de faptul că nu are prieteni, nu încerca să oferi un boost de încredere spunându-i că de fapt este înconjurat de aceştia, dacă şi tu ştii prea bine că nu este aşa. Copiii sunt extrem de sensibili şi atenţi şi percep imediat momentele în care noi tindem să exagerăm, doar pentru a-i face să se simtă mai bine. Fii onest cu copilul tău, raţional, dar totodată pozitiv. Există un aspect bun al oricărei situaţii, iar dacă nu există, asigură-te că puteţi crea unul, împreună!

Sursa: csid.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md