Opoziția siriană susține că armistițiul decretat de Rusia este o „lovitură” împotriva rezoluției ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Opoziția siriană spune că armistițiul de cinci ore decretat de Rusia în regiunea Goutha de Est, enclavă controlată de rebeli în apropiere de Damasc, este „o lovitură” împotrivă rezoluției Consiliului de Securitate al ONU.

„Acest așa-numit armistițiu umanitar este o lovitură împotriva rezoluției originale a ONU care a fost adoptată sâmbătă. Rusia nu și-a dorit niciodată un armistițiu în Ghouta de Est, iar acest lucru se vede foarte clar”, a spus pentru dpa Ahmed Ramadan, purtător de cuvânt al Coaliției Naționale Siriene.

„Rușii au venit cu această idee a unui armistițiu pentru a păcăli comunitatea internațională, care exercită presiune asupra Moscovei și amenință să apeleze la alte mijloace” pentru a impune un armistițiu în Siria, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Ramadan acuză Rusia că nu exercită niciun fel de presiune asupra președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care îl susține, pentru a opri crimele din Ghouta de Est.

Un armistițiu umanitar de cinci ore decretat de Rusia în enclava rebelă siriană Ghouta de Est, de lângă Damasc, a început marți, la ora 07:00 GMT, pentru ca civilii să poată părăsi zona, vizată de o ofensivă intensă a forțelor regimului sprijinite de Moscova.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat un armistițiu zilnic între orele 09:00 și 14:00 (07:00 GMT și 12:00 GMT), precum și crearea unui „coridor umanitar” pentru a li se permite civililor să părăsească zona, unde bombardamentele forţelor guvernamentale au ucis sute de persoane începând din 18 februarie.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluție care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar și evacuările medicale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...