Sfat de avocat: Afacere minune soldată cu proces penal și mii de victime în Moldova

presentation4545647657585-page-001
Foto: Kairos Planet Moldova

Deseori suntem apelaţi şi convinşi de reprezentanţii unor companii care utilizează metode de marketing bine puse la cale, de tip piramidal care minând un model de afacere Multi Level Marketing arată sufficient de convingător.

Unele din ele, cum a fost „Kairos Planet”  din nefericire sunt profitabile doar pentru câteva persoane din miile de noi convertiți.

Ofertele acestora sună ispititor, astfel se propun câştiguri în echivalente de la 600 la 3000 Dolari SUA lunar fără depunerea eforturilor.

O asemenea afacere eşuată şi recent mediatizată, a fost proiectul «Kairos Planet Moldova», condusă de aşa numiţii Lideri-organizatori ai companiei de stocare a datelor la nivel global.

În urma autolichidării afacerii date, potrivit investigaţiilor mai multor posturi de televiziune, proiectul a lăsat zeci de mii de victime, cetăţeni ai Republicii Moldova majoritata pierzând cu aproximație – mii de euro.

Convinşi şi entuziasmaţi, unii conaţionali au căzut în capcana acestei afaceri din care urmau să obţină bani uşori. Prin urmare, victima proiectului oferea în chirie un anumit spaţiu din memoria computatorul personal, mai mult ca atât, persoana trebuia să achite şi o taxă obligatorie (de la 125$ – 2.777$ SUA) de intrare în cadrul pretinsei companii de stocare a datelor la nivel global.

Activitatea reprezentanţilor de frunte ai companiei „Kairos Planet”, ar putea fi bazată pe una din principiile piramidei financiare.

Analizând prin prizma legislaţiei naționale, activitatea acestui proiect de comercializare a unui produs fictiv şi/sau promovarea cu bună ştiinţă a acestui produs fictiv cu cauzarea de daune material intenționat, de către un grup organizat de persoane, fără ca activitatea să fie înregistrată şi autorizată pe teritoriul R. Moldova sau întrunind această condiție pe teritoriul R. Moldova, putem spune că acţiunile liderilor de vîrf ai piramidei „financiare” în opinia noastră, se încadrează în normele Codului penal al Republicii Moldova iar reprezentații acesteia ar putea fi, și urmează identificați și trași la răspundere penală.

Mai nou pe acest caz, mai multe persoane care se consideră victime ale acțiunilor membrilor ”Kairos Planet” au sesizat organele de drept specializate pe asemenea infracţiuni, care urmează să identifice şi să tragă la răspundere persoanele vinovate în eventuala posibilitate de a recupera prejudiciile persoanelor păgubite.

Text:  Caraghiaur Evgheni – Jurisconsult, Fondator al „Optimal-Way” SRL Consultanță și Asistență Juridică şi  Muntean Sergiu  ( – Avocat, Președinte A.O. „Ius Moldova”

 avocatcollage

Mai multe detalii la caz pot fi oferite aici: Sfat de avocat

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente