Decizia a fost luată cu şase voturi pentru aviz negativ şi unul împotrivă. Singurul vot împotriva avizului negativ a fost cel al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Am decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenţilor. Motivarea va fi una amplă, asumată şi în mod categoric una de ordin tehnic”, a spus vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

Săptămâna trecută, Tudorel Toader o acuza pe Laura Kovesi că s-a implicat în anchetele altor procurori. Şefa DNA a spus însă că această apreciere s-a făcut pe baza unor declaraţii apărute în spaţiul public şi a unor declaraţii din mai multe interviuri. Ea a vorbit şi despre prioritizarea dosarelor în contextul în care Toader o acuza că acestea sunt grăbite în funcţie de calitatea inculpatului. În replică, şefa DNA a declarat că singurul criteriu a fost vechimea dosarelor. În ceea ce priveşte afectarea imaginii României, Kovesi aminteşte că DNA a fost dată ca exemplu de bune practici în mai multe rapoarte ale instituţiilor internaţionale. Ea a mai precizat că nu există niciun fel de probe pentru acuzaţiile din raportul ministrului Toader.

Avizul CSM-ului privind solicitarea de revocare a şefei DNA este consultativ pentru preşedintele Klaus Iohannis, singurul care poate lua o decizie finală în acest sens.