19:42:06 19.04.2024
Stiri

Indexul Parteneriatului Estic: R.Moldova, pe PRIMUL loc, dar RESTANTĂ la justiție și combaterea corupției

Politică 27.02.2018 16:20 Vizualizări1555 Autor: Ziarul National
Indexul Parteneriatului Estic: R.Moldova, pe PRIMUL loc, dar RESTANTĂ la justiție și combaterea corupției Radio Chișinău


Republica Moldova se situează pe primul loc printre țările Parteneriatului Estic al UE, conform unui index prezentat astăzi la Chișinău care cuprinde perioada anilor 2015-2016. Cercetarea relevă însă mai multe restanțe în apropierea față de Uniunea Europeană, dar oferă și recomandări pentru anul 2018, de implementare a reformelor și pentru depolitizarea instituțiilor statului.

Indexul Parteneriatului Estic a evaluat situația din cele 6 țări membre, în baza analizei a peste 50 de experți naționali și internaționali, transmite „Radio Chișinău”.

Potrivit estimărilor, R. Moldova înregistrează cele mai bune scoruri la majoritatea indicatorilor, dar experții subliniază că problemele din domeniul justiției și cel al combaterii corupției au rămas nesoluționate. De asemenea, au fost evidențiate carențe în domeniul protecției drepturilor omului, a libertății mass-media și a riscurilor de corupere a alegătorilor.

„Nu putem spune că avem o anumită apropiere, mai degrabă în anumite domenii sunt regrese, care sunt comune pentru toate statele, pentru toată regiunea. Și faptul cp noi ne-am clasat primii în acest Index, nu este un indicator că noi suntem pionieri în implementarea reformelor. Noi stăteam foarte bine în ceea ce ține de adoptarea legilor, legi foarte bune, dar când se ajunge la partea de implementare, din păcate stăm prost”, a declarat coordonatoarea de programe a Asociației pentru Democrație Participativă, Elena Prohnițchi, lider al echipei de experți pentru Republica Moldova.

La Bruxelles există un interes sporit pentru lupta anticorupție și dezvoltarea statului de drept în R. Moldova, astfel încât urmează să fie elaborați indicatori mai exacți pentru a fi măsurați, în cadrul studiilor următoare, a subliniat Dionis Cenușă, de la Asociația Expert-Grup.

„Noi într-adevăr trebuie să ne focusăm pe dezvoltarea a cât mai mulți indicatori, mai ales că vorbim despre fenomenul statului capturat, influența oligarhilor și multe alte aspecte care sunt extrem de vizibile în această regiune a Europei”, spune expertul.

Cercetarea oferă și o serie de recomandări pentru provocările ce ar urma să apară în anul 2018 pentru R. Moldova. Astfel, autoritățile ar trebui să asigure implementarea consecventă și în timp util a angajamentelor din Agenda de asociere UE-Moldova 2017-2019, iar Guvernul și Parlamentul ar trebui să ia măsuri concrete pentru depolitizarea instituțiilor statului și pentru a le consolida independența față de intervenția politică.

Uniunii Europene i se recomandă să coreleze sprijinul bugetar direct acordat Republicii Moldova cu rezultate tangibile și măsurabile în mod obiectiv în combaterea corupției, consolidarea independenței și transparenței agențiilor judiciare și de aplicare a legii și asigurarea libertății mass-media.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md