Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Salarii de peste 30 de…

Salarii de peste 30 de mii de lei pentru „prevenirea și combaterea spălării banilor”

Sursa foto:LinkedIn

Angajații noului Serviciu Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ar putea avea majorări de salariu. Autoritatea a fost creată în locul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA și va funcționa ca organ central de specialitate, autonom și independent. Astfel, directorul noului Serviciu ar putea ridica un salariu brut  (n.r.: cu impozite și taxe) de peste 30 de mii de lei, adică echivalentul a cinci salarii medii pe economie, iar directorul adjunct ar putea primi peste 28 de mii de lei, salariu brut. Un proiect de lege care vizează crearea unui mecanism de salarizare a Serviciului nou creat, a fost înregistrat în Parlament pe 21 februarie, curent.

Șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Vasile Șarco, a declarat în 2016 un salariu anual de 243 534,16 lei, ceea ce înseamnă că lunar, acesta a încasat circa 20 de mii de lei. Noul director al Serviciului ar urma să obțină un salariu brut mai mare cu 50%.

Potrivit documentului, mecanismul de salarizare urmează să arate în felul următor:

  • director − 5 salarii medii pe economie (30 750 de lei, brut)
  • directorul-adjunct – 4,7 salarii medii pe economie (28 905 lei, brut);
  • șef secție – 4 salarii medii pe economie (24 600 de lei, brut);
  • inspector principal – 3,7 salarii medii pe economie (22 755 de lei, brut);
  • inspector superior – 3,3 salarii medii pe economie (20 295 de lei, brut);
  • inspector – 3 salarii medii pe economie (18 450 de lei, brut).

(n.r.: pentru anul 2018 cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost aprobat în mărime de 6150 lei)

În același timp, angajații Serviciului vor beneficia de un spor lunar suplimentar pentru eficiență de la 1 salariu mediu până la 1,5 din salariul mediu pe economiei realizat pe anul precedent. Potrivit autorilor, proiectul de lege are drept scop „evitarea blocajelor în activitatea de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”.

„Mărimea salariilor este direct proporțională cu sarcinile stabilite de legislație în domeniul dat și cu nivelul de protecție a informației care va fi prelucrată zilnic în activitatea operațională − date cu privire la secretul bancar, comercial, date personale, etc”, se arată în Nota informativă a proiectului de lege.

Citiți și: CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor (II)

Noua lege a intrat în vigoare pe 23 februarie 2018. În decursul a 30 de zile Guvernul va numi directorul și directorii-adjuncți

Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului din 22 decembrie 2017 a intrat în vigoare pe 23 februarie, curent. Potrivit noii legi, toate drepturile și obligațiile Centrului Național Anticorupție (CNA) și ale Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA se transmit Serviciului nou creat, care are statut de „organ central de specialitate independent și autonom”.

Din momentul intrării în vigoare a noii legi, CNA are la dispoziție 20 de zile pentru a transmite din gestiunea a în gestiunea Serviciului nou creat, mijloacele financiare și bunurile utilizate anterior în cadrul CNA. Guvernul, în termen de 30 de zile, va numi directorul și directorii-adjuncți ai Serviciului nou creat și va aproba structura și efectivul limită la propunerea directorului numit.

Cei 15 angajați din cadrul CNA, vor fi transferați timp de 30 de zile în noua instituție

Servciul nou va fi compus din conducere, aparat și personal. și va activa și în calitate de organ de supraveghere. În cadrul Serviciului vechi, din structura CNA, în prezent, sunt 18 funcții, dintre care doar 15 ocupate.  În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, personalul care a activat în cadrul CNA, va fi angajat prin transfer în noua instituție, în funcțiile noi.

Actualul șef al Serviciului, Vasile Șarco, susține că numirea noului director și director-adjunct de către Guvern, se va efectua prin procedură simplificată, adică, fără concurs. Întrebat dacă candidatura sa va fi luată în considerare, Șarco a declarat pentru ZdG, că „este o chestie irelevantă, la moment”. „Guvernul va decide, nu am avut discuții până acum”, a menționat Vasile Șarco.

Implementarea proiectului prevede chelutieli suplimentare din bugetul de stat. Deși din bugetul CNA va fi realocată suma bugetată pentru anul 2018 pentru asigurarea activității Serviciului Prevenirea și Combatarea Spălării Banilor, odată cu crearea Serviciului nou, vor fi necesare resurse financiare adiționale din bugetul de stat pentru anul 2018.

 

Sursa foto antet: LinkedIn