12:33:58 16.04.2024
Stiri

Surprinzătoarea înfrângere a lui Viktor Orban zguduie Ungaria. Ce urmează?

Știri 27.02.2018 14:44 Vizualizări1718 Autor: Ziarul National
Surprinzătoarea înfrângere a lui Viktor Orban zguduie Ungaria. Ce urmează? sursa: google.ro


Alegerile locale din orașul ungar Hodmezövásárhely au fost câștigate surprinzător de un candidat comun al opoziției. Este un scrutin-test înainte de alegerile parlamentare.

„Înfrângere istorică pentru Fidesz”, „Orbán poate fi înfrânt”, „Există o altă alegere” – mass-media critice la adresa guvernului ungar abundă în prezent de astfel de titluri entuziaste. Aceasta fiindcă alegerile anticipate pentru primăria orașului Hódmezövásárhely din sudul Ungariei, având 44.000 de locuitori, au fost câștigate de un candidat comun al opoziției, scrie Deutsche Welle.

Inginerul și economistul Péter Márki-Zay, în vârstă de 45 de ani, care nu este membrul niciunui partid politic, l-a înfrânt pe candidatul formațiunii Fidesz, a premierului Viktor Orbán. Rezultatul nu a fost strâns. Dimpotrivă, a fost de 58 la sută la 42. „Acesta a fost un vot împotriva intimidării, a abuzurilor și corupției”, a declarat Márki-Zay duminică, după comunicarea rezultatului.

Este unul din cele mai spectaculoase rezultate la urne din ultimii ani. Hódmezövásárhely a fost condus în ultimele două decenii de formațiunea Fidesz, a premierului Viktor Orbán, și era privit ca un bastion inexpugnabil al acestui partid. Orașul este în plus locul de baștină al puternicului șef al Cancelariei, János Lázár, numărul doi în aparatul de putere al lui Orban, care și-a început cariera politică ca primar al urbei natale. Victoria candidatului opoziției are așadar valoare de simbol.

Dar scrutinul a fost și un test înaintea alegerilor parlamentare din 8 aprilie. La Hódmezövásárhely au desemnat în premieră toate partidele din opoziție, de la socialiști, ecologiști, liberali și până la formațiunea de extremă dreaptă Jobbik, un candidat unic. Numai așa a fost posibilă înfrângerea candidatului Fidesz. Experimentul a reușit și îi deschide opoziției o perspectivă nesperată la alegerile parlamentare.

Este adevărat că rezultatul votului din Hódmezövásárhely are o componentă exclusiv locală. János Lázár a sprijinit campania electorală a Fidesz în oraș, între altele cu afirmații arogante și rasiste împotriva oamenilor săraci și a etnicilor romi. În plus, Hódmezövásárhely este scena unui scandal de fraudă în valoare de milioane, comisă de ginerele lui Orbán, István Tiborcz, cu fonduri UE. Oficiul antifraudă OLAF a prezentat recent un raport în acest sens.

Pe de altă parte, rezultatul de la Hódmezövásárhely se înscrie în trendul general indicat de sondaje. Potrivit acestora, o majoritate relativă își dorește o schimbare de guvern în Ungaria și un nou stil de guvernare, mai puțină corupție și mai multă transparență. Cu toate acestea, potrivit politologului Attila Tibor Nagy, rezultatul de la Hódmezövásárhely demonstrează că Fidesz dispune în continuare de un electorat stabil. Opoziția nu are șanse împotriva acestei formațiuni decât unită, a mai subliniat Nagy.

Unitate inclusiv cu formațiunea Jobbik, care și-a schimbat în 2014 platforma, devenind un partid naționalist conservator de mase, dar care păstrează o bază extremistă, antisemită și xenofobă.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md