Joseph Yun, de origine sud-coreeană, a susţinut adoptarea unei soluţii diplomatice, în ceea ce priveşte regimul de la Phenian, încă din anul 2016, de când a devenit negociator şef al SUA pentru Coreea de Nord.

Cu toate acestea, autoritatea sa de a negocia cu nord-coreenii a început să fie redusă odată cu apariţia disputei între Casa Albă şi Departamentul de Stat privind politica de abordare a situaţiei din Peninsula Coreea.

"A fost decizia mea să mă retrag într-o perioadă ca aceasta", a declarat Joseph Yun, potrivit postului CNN, adăugând că Secretarul de Stat Rex Tillerson i-a acceptat demisia "cu regret".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauret, a informat printr-un comunicat că Joseph Yun a decis să demisioneze din motive personale.

"Ne pare foarte rău să anunţăm că se va retrage, însă efortul nostru diplomatic în Coreea de Nord va continua să se bazeze pe implementarea unei campanii de maximă presiune cu scopul de a izola Republica Populară Democrată Coreeană până ce va accepta să discute despre denuclearizarea Peninsulei Coreea", a declarat Heather Nauret.

La începutul lunii februarie, Joseph Yun a efectuat vizite oficiale în Coreea de Sud şi Japonia pentru a vorbi cu oficiali de rang înalt din Guvern despre Coreea de Nord.