Park, în vârstă de 66 de ani, a fost inculpată în aprilie 2017 pentru 18 capete de acuzare, printre care primire de mită, abuz de putere şi scurgere de secrete de stat, potrivit Yonhap.

Park a fost acuzată că i-a permis confidentei sale Choi Soon-sil să se amestece prea mult în afacerile de stat, deşi aceasta nu deţinea nicio funcţie oficială.

Park Geun-hye a fost destituită de Curtea Constituţională în martie 2017, după ce fusese suspendată pentru corupţie, în urma mai multor săptămâni de proteste care îi cereau demisia. Fosta preşedintă se află de aproape un an în detenţie preventivă.

''Cerem tribunalului să pronunţe o sentinţă de 30 de ani de închisoare şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (89 milioane de euro) împotriva inculpatei, care trebuie considerată responsabila ultimă pentru scandal, în calitate de cel de-al 18-lea preşedinte al ţării'', a declarat parchetul sud-coreean în instanţă.

Procuroriii o acuză pe dna Park că a acceptat sau i s-a promis, în complicitate cu confidenta sa, mită în suma totală de 59,2 miliarde de woni din partea a trei concerne sud-coreene, Samsung, Lotte şi SK, în schimbul unor favoruri politice.

Park mai este inculpată pentru că a constrâns 18 mari firme să ''doneze'' 77,4 miliarde de woni în conturile a două fundaţii dubioase, aflate sub controlul lui Choi.

Aceasta a fost condamnată recent la 20 de ani de detenţie pentru abuz de putere, corupţie şi ingerinţă în treburile statului.

''Inculpata (Park, n.red.) a abuzat de puterea pe care o deţinea de la popor pentru beneficiul personal al dnei Choi şi al său propriu', mai spune parchetul. 'Ea a încălcat valorile fundamentale ale protejării economiei de piaţă şi libertăţii democratice. În consecinţă, inculpata a devenit primul preşedinte destituit, provocând istoriei ţării o cicatrice de neşters'', susţin procurorii.

Fosta preşedintă conservatoare refuză să se prezinte în instanţă din octombrie, acuzând justiţia de părtinire.

Demiterea sa a declanşat alegeri prezidenţiale anticipate în mai 2017, încheiat cu victoria facilă a candidatului de centru-stânga, Moon Jae-in, a cărui cotă de popularitate rămâne ridicată.

Scandalul în care este implicată dna Park a scos la lumină complicităţile tulburi între elitele politice şi cele economice în Coreea de Sud. ''Chaebol''-urile, imperii de familie tentaculare, sunt motoarele unei economii înfloritoare, concerne precum Samsung sau Hyundai jucând un rol crucial în 'miracolul' economic din anii 1960 şi 1970, care a transformat o ţară devastată de război.

În rechizitoriul său, parchetul a acuzat-o pe dna Park că ''s-a aliat mai degrabă cu chaebol-urile decât cu poporul'' şi că a agravat ''relaţiile nesănătoase între puterea politică şi cea economică''.

La începutul lunii februarie, justiţia sud-coreeană l-a eliberat pe moştenitorul imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, judecat în acelaşi scandal. Condamnarea sa a fost confirmată în apel, dar s-a dictat pedeapsă cu suspendare. El este cel de-a treilea membru al clanului care a beneficiat de clemenţa justiţiei.