/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/INVESTIGAȚIE/ Piramidă financiară: Cum o femeie a investit peste 50 de mii de dolari într-o monedă inexistentă

missing
27 februarie 2018, ora 13:35

RISE explică că în jurul monedei digitale OneCoin, inventată de bulgăroaica Ruja Ignatova, s-a creat rețeaua OneLife care este formată dintr-un lanț uman în creștere. Rețeaua lucrează ca o piramidă financiară, astfel fiecare membru care aduce alți membri în rețea primește un comision. Compania vinde „pachete educaționale” – prezentări și cursuri on-line despre cum să lucreze cu moneda OneCoin, care costă între 110 și 55.555 de euro. Însă, moneda cu care lucrează rețeaua – OneCoin nu este înregistrată la niciun organism acreditat și nu este recunoscută de niciun for competent local sau internațional.

În Moldova, începând cu 2016, lanțul uman a fost sudat de Andrian Arseni și Lilia Scutaru – singurii moldoveni cu statut de „diamant” în rețeaua piramidală, cea mai importantă titulatură care a fost obținută de un membru OneLife în Moldova. Ambii sunt vizați într-un dosar de penal de escrocherie.

OneLife și OneCoin Moldova își promovau activitatea prin intermediul site-urilor de socializare și a conferințelor publice organizate în mai multe orașe din țară. Ulterior s-a încercat legalizarea inginerii financiare sub paravanul unei organizații non-profit, înregistrată în aprilie 2017, cu denumirea de „Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei”. Centrul dat este administrat de Lilia Scutaru care este și membră fondatoare.

În lista membrilor fondatori figurează și Anatol Mămăligă, fostul secretar de stat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. El a plecat anul trecut din administrația publică, după ce instituția a fuzionat cu Ministerul Sănătății (denumirea actuală fiind: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale – n.r.). Întrebat de reporterul RISE care este scopul asociației date. Mămăligă a spus că asociația încă nu și-a stabilit un plan de acțiuni, iar când vor avea detalii va fi desfășurată o conferință de presă și o să vă anunțăm despre toate intențiile asociației.

Un alt nume greu din rețeaua OneCoin Moldova este Andrian Arseni. Potrivit RISE, el a ajuns în rețea după ce a fost la o prezentare în București, România. El este și membru în Consiliul politic național al Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. La alegerile locale generale din 2015 Arseni a donat partidului 30 mii de lei, iar anul trecut a mai virat PDM-ului încă 30 mii de lei.

Scutari și Arseni sunt vizați într-un dosar penal pentru escrocherie. Potrivit rechizitorului, Lilia Scutaru și Andrian Arseni au fost învinuiți că „…în urma acțiunilor ce au diminuat prudența persoanei date, exercitându-i influență psihică asupra conștiinței și voinței victimei, prezentarea vădită falsă a realității, dezinformarea ei pe fondul unei prietenii artificial create și menținute de făptuitor …, au dobândit de la Ludmila V. mijloace bănești în sumă de 3500 euro și 50 mii de dolari, sub pretextul investiției în programul OneCoin și au deposedat-o de imobilul: casa de locuit din mun. Chișinău, care a fost achitată de cumpărător cu mijloace virtuale OneCoin”.

Ludmila victima celor doi a intrat în rețeaua OneCoin în 2016 pe filiera lui Andrian Arseni. Ea a investit inițial primii bani în 2016 după ce a fost convinsă de Arseni, prima investiție a fost de 3500 de euro. Ulterior aceasta și-a pus în gaj o casă și a împrumutat suma de 50 de mii de dolari de la un amic a lui Adrian. Bani care i-a investit în rețea. La sfârșitul lunii octombrie 2016, gajul – pentru banii primiți de la Arseni, Ludmila l-a transferat pe o altă casă de a ei, moștenită de la mama sa. După această mișcare, femeia a vândut locuința de pe care a fost ridicat gajul, contra sumei de 140.000 de monede virtuale „One”. Tranzacția a fost oficializată la un notar din Chișinău.

Zilele treceau rapid, însă Ludmila nu devenea bogată așa cum s-a așteptat. Deja în 2017, femeia a început să facă pași înapoi. I-a cerut lui Andrian și Lilei să o ajute să-și scoată banii din sistem. „Îmi răspundeau mereu: Ai răbdare”. Iar răbdarea Ludmilei a ajuns la vârf. La începutul lui 2017, Ludmila a scris o plângere la Procuratură în care susținea că a fost deposedată de bunuri prin escrocherie.

În prezent dosarul pe acest caz este expediat în instanță, iar următoarea ședință de judecată este programată pentru luna martie.

Citiți investigația integrală AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram