/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Prognozele sumbre ale euro-deputatului Siegfried Mureșan după concluziile Consiliului UE privind Republica Moldova

missing
27 februarie 2018, ora 11:52

Concluziile Consiliului Uniunii Europene (UE) referitoare la relațiile cu Republica Moldova, adoptate ieri de miniștrii de externe ai statelor membre, arată clar că Republica Moldova mai are mulți pași de făcut pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată de Uniunea Europeană. Există condiționalități tehnice și politice foarte clare pentru ca prima tranșă din acești bani să fie eliberată. Ele țin de respectarea statului de drept, combaterea corupției și, mai ales, de punerea în acord a legislației electorale cu recomandările Comisiei de la Veneția. Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiționalități, altfel banii nu vor putea fi acordați”, a subliniat deputatul european Mureșan.

Politicianul subliniază că Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul privind asocierea economică și politică cu Republica Moldova. „Autoritățile de la Chișinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere pentru ca cetățenii Republicii Moldova să se bucure pe deplin de beneficiile apropierii de UE: instituții consolidate și modernizate, o justiție mai bună, școli și spitale mai bune, o economie mai competitivă. Așteptările cetățenilor sunt clare: vor o justiție independentă și o guvernare mai bună. Uniunea Europeană a înțeles acest lucru, de aceea va folosi toate instrumentele pe care le are să se asigure că reformele așteptate de oameni sunt accelerate și că rezultatele sunt concrete”, adaugă aceștia.

„Și eu vreau ca banii europeni să ajungă la Chișinău, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe garanția că vor fi folosiți de instituții reformate care utilizează banii cât mai eficient în interesul cetățenilor. Asistența macrofinanciară a UE nu poate fi acordată până când autoritățile din Republica Moldova nu vor dovedi că lucrează doar în interesul cetățenilor,” a conchis acesta.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram