03:02:10 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Iurie Leancă RECUNOAȘTE că Unirea României cu R. Moldova prinde contur la Chișinău: „Se poate face, Doamne ferește, în urma unui cataclism…”

Știri 27.02.2018 11:10 Vizualizări2321 Autor: Ziarul National
VIDEO // Iurie Leancă RECUNOAȘTE că Unirea României cu R. Moldova prinde contur la Chișinău: „Se poate face, Doamne ferește, în urma unui cataclism…”


Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Zilele acestea, am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei de partid (Partidul Popular European din R. Moldova - n.r.) și mi-au zis: da, e un curent care devine tot mai pregnant”, a spus Iurie Leancă.

Actualul vicepremier moldovean a explicat și de ce: „România devine o țară mult mai atractivă din punct de vedere economic, social, al afacerilor, are altă calitate a vieții, infrastructură, subvenții în agricultură. E simplu să compari cât primește un fermier pe malul stâng al Prutului și cât primește unul pe malul drept al Prutului. Efectiv, iată, acest fenomen este unul în creștere”, a spus Iurie Leancă.

Întrebat dacă unirea cu România este o ipoteză realistă, fostul șef al diplomației a declarat că nu exclude nimic.

„Se poate face, Doamne ferește, în urma unui cataclism, aduceți-vă aminte de 2014, care mie mi-a adus aminte de 1918, dacă tot suntem în anul Centenarului Marii Uniri. Realist, se poate face și prin această dinamică negativă pentru R. Moldova, dacă nu vom reuși noi să urcăm în acest vagon, care iată că pleacă spre Occident, spre UE, spre NATO. Astăzi nu știu ce se va întâmpla cu noi mâine sau poimâine. Ceea ce știu eu e că trebuie să facem reforme, să ajutăm prietenii din Occident și de la București să ne ajute pe noi mult mai eficient și să facem această interdependență: pe plan energetic, poduri”, spune Iurie Leancă.

El a mărturisit că are conștiința acestui eșec – că în timpul celor 26 de ani de independență R. Moldova nu a reușit să construiască niciun pod peste Prut, în condițiile în care în perioada când Basarabia era parte a României, peste Prut existau 26 de poduri, multe dintre ele distruse ulterior de armata sovietică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md