10:55:10 19.04.2024
Stiri

Verdictul Maiei Sandu, după concluziile miniștrilor de Externe din UE: „Nota 2 la toate capitolele!”

Politică 27.02.2018 09:19 Vizualizări1993 Autor: Ziarul National
Verdictul Maiei Sandu, după concluziile miniștrilor de Externe din UE: „Nota 2 la toate capitolele!”


Aceleași concluzii de la Bruxelles interpretate diferit la Chișinău.

În timp ce reprezentanții guvernării R. Moldova susține că documentul adoptat, ieri, de Consiliul Afacerilor Externe al UE reprezintă o încurajare a autorităților noastre să continue reformele începute în 2016 și „ridică R. Moldova pe o nouă treaptă a dezvoltării și avansării în relația cu UE”, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că, de fapt, UE a emis „un avertisment dur” pentru guvernarea de la Chișinău.

CITIȚI și Vlad Plahotniuc, despre concluziile formulate de miniștrii de Externe ai UE: „Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că au la Chișinău interlocutori serioși și realiști”

„Eșecul guvernării de la Chișinău este resimțit în fiecare zi de cetățeni, dar se vede foarte clar și de la Bruxelles. În loc să ia măsuri urgente cu privire la avertismentele UE, guvernarea ignoră toate semnalele de alarmă și continuă să distrugă șansele de prosperitate ale cetățenilor. Nota 2 la toate capitolele!”, a comentat documentul de la Bruxelles Maia Sandu, lidera PAS.

Potrivit unui comunicat al aceluiași partid, Consiliul Afacerilor Externe al UE a subliniat importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a unui sistem pluripartidist, a statului de drept și a drepturilor omului.

„Înaltul for european îsi exprimă regretul că schimbarea sistemului electoral a desconsiderat recomandările esențiale ale Comisiei de la Veneția, menționând lipsa consensului politic național și riscul ca eventualii candidați în circumscripții să fie influențați de interesele obscure ale celor cu „saci cu bani”. Consiliul amintește insistent guvernării despre necesitatea asigurării unei concurențe politice echitabile, inclusiv prin respectarea recomandărilor privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale. Libertatea mass-mediei este un alt domeniu cu mari probleme, iar UE îndeamnă guvernanții să asigure transparența și concurența în acest sector, prin reducerea concentrării mass-mediei în mâinile oligarhilor. UE insistă pe garantarea independenței, pluralismului și pe oferirea de informații calitative cetățenilor. Dimpotrivă, ce face acum guvernarea, și anume înlocuirea propagandei externe cu cea locală, e în totală opoziție cu recomandările instituțiilor europene”, cităm din comunicat.

Referindu-se la primul raport realizat de Comisie în cadrul mecanismului de suspendare a vizelor din decembrie 2017, Consiliul reamintește că trebuie luate măsuri imediate în vederea îndeplinirii criteriilor ce țin de combaterea corupției și spălării banilor, altfel regimul de vize poate fi periclitat.

„Mai mult, UE atenționează asupra lipsei de rezultate concrete în combaterea corupției, în special la nivel înalt. În acest context, Consiliul atrage atenția asupra importanței asigurării unei justiții imparțiale și își exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile de urmărire penală împotriva unor judecători, avocați și oponenți politici. Pentru a câta oară, UE atenționează autoritățile să asigure o anchetă imparțială și cuprinzătoare în dosarul miliardului, indiferent de orice afiliere politică, însă guvernarea se face că plouă, protejându-l în continuare pe „copilul de aur” al politicii din Moldova și lasându-l să cheltuie în voie banii furați cu atâta cinism din cea mai săracă țară din Europa.

Consiliul de Miniștri al UE reamintește tuturor celor care încearcă să-și asigure legitimitate și capital politic pe spinarea bunăvoinței Uniunii Europe că sprijinul UE pentru Republica Moldova este ghidat de obiectivul îmbunătățirii tangibile a nivelului de viață al cetățenilor. Or, nu mai e un secret pentru nimeni că guvernarea Plahotniuc-Dodon a luat întreaga Moldovă drept ostatic, camuflându-se în oponenți geopolitici, iar după culise continuând să prădeze cu nesaț sărăcia noastră”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md