“Legea anti-propagandă”: Postul RTR Moldova, amendat de CCA cu 50 de mii de lei!

Postul RTR Moldova a fost amendat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu 50 de mii de lei pentru că a difuzat în buletinul de știri materiale produse de postul rusesc Rossia 1, dându-le drept știri din rubrica externe, anunță Realitatea.md.

Potrivit sursei citate, buletinul de știri de al RTR a fost monitorizat pe parcursul a câteva zile și s-a constatat că televiziunea a difuzat reportaje identice cu cele transmise de postul Russia 1.

Mai mult, și intro-urile și intervențiile prezentatorilor au fost identice cu cele ale jurnaliștilor din Rusia. Aceste reportaje au cuprins de la 28% la 41% din tot timpul buletinelor de știri monitorizate.

Pe de altă parte, directorul canalului RTR Moldova, Evgheni Sergheev, citat de Newsmaker.md, a declarat că nu este de acord cu decizia CCA. Potrivit acestuia, postul de televiziune are dreptul de a cumpăra subiecte de știri, atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina sau din țările UE.

“Legea interzice programele. Un program este o lucrare audiovizuală finalizată cu sigla de început și până la sfârșit. Subiectele de știri nu reprezintă un program. Am cumpărat 4-6 știri, am ales ceea ce ne interesează”, a explicat șeful de la RTR Moldova.
El a declarat că va ataca în instanță decizia CCA.

La 22 decembrie 2017, Parlamentul a menținut votul pentru Legea nr.257, cunoscută drept “legea anti-propagandă”, remisă spre reexaminare de șeful statului Igor Dodon.

Astfel, în Codul audiovizualului au fost incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

La fel, a fost prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.