/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Umiliți și condamnați la sărăcie. 1.140 de lei – atât primesc angajații grădiniței din Bardar. „Cum poți să fii mulțumit de așa salariu?”

missing
26 februarie 2018, ora 17:00

Astăzi, la instituția preșcolară din Bardar, în unele grupe, în loc de 20-26 de copii, erau doar patru-cinci. Mai mulți părinți s-au întors cu copii de mână acasă, după ce angajații instituției au anunțat că refuză să mai lucreze cu salariul mizer pe care îl au. Este și cazul Anei Lașco care lucrează în calitate de spălătoreasă la grădiniță. De când a fost angajată, îndeplinește și funcția de bucătar – ambele plătite cu câte 1100 de lei.

Cum poți să fii mulțumită de salariul când salariul constituie 1140 de lei pentru spălătoreasă? Stăm de la ora 8 până la 15.00. Eu înlocuiesc și bucătarul și mă duc acasă la ora 19.00,” a mărturisit Ana Lașco, spălătoreasă.

În aceeași situație este și Svetlana care este șefă de gospodărie. Tot ea lucrează și ca hamal, bucătar și ajutor de educator.

Primim toată producția și o repartizez la fete la bucătărie. Hamal nu avem. Ducem în grupe mâncarea când nu sunt ajutoare de educatoare,” a spus Svetlana Vicol, șefă de gospodărie.

Într-o situație similară se află și ceilalți angajați ai grădiniței. Aceștia sunt hotărâți să pună capăt unei astfel de relații cu statul.

Noi nu am pretins la ceva mai mult. Măcar ceva cât poate primăria să ne adauge la salariu. Am înțeles că îi doare în cot nu numai de problema noastră, dar și de a părinților,” a menționat Elena Toderașcu, ajutor de educator.

Copii de la această grădiniță sunt supravegheați de medic doar trei ore pe zi. Sora medicală, Viorica Plugari, spune că ar lucra mai mult, dar i s-a spus că instituția nu o poate plăti mai mult.

Când reușesc atunci vin. Sunt zile când vin în prima jumătate a zilei, sunt când vin în cea de-a doua jumătate,” a spus Viorica Plugari, soră medicală.

Colegii sunt solidari cu cei care se plâng de salariul mizer.

Fiecare are copil, copilul învață undeva, facturile trebuie să le achităm,” a spus o doamnă.

Eu domnului primar i-am spus: Să vină cineva și să vadă cum e să lucrezi într-o grupă mică, să adaptezi copii care sunt veniți pentru prima oară la grădiniță și să te duci seara că nu poți să te ții pe picioare,” a menționat o altă femeie.

Directoarea instituției spune că săptămâna aceasta se va convoca în ședință Consiliului local și speră că va fi luată o decizie în acest sens.

Eu am să încerc să vorbesc cu ei și să-i conving să lucrăm în regim normal până când se va găsi o soluție sau se va rezolva problema dată,” Nina Tonu, directoare.

Primarul dă asigurări că „totul va fi bine”.

Este o problemă care va fi depășită, cred că săptămâna aceasta. Astăzi avem ședința Direcției economie și finanțe la orele 16.00 și am invitat ambele colective

Grădinița „Mărțișor” din Bardar are peste 20 de angajați și este frecventată de 95 de copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram