/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Găgăuzia agită spiritele. Vor să declare 2018 „anul ocupării Basarabiei de către România”

missing
26 februarie 2018, ora 19:02

„Propun ca anul 2018 să fie declarat, în Găgăuzia, anul ocupației autonomiei de către România”, a declarat Mihail Chendighelean, președintele consiliului bătrânilor din Găgăuzia.

Zis și făcut! Autoritățile locale din Autonomia Găgăuză au decis că anul 2018 nu este „anul Centenarului Marii Uniri”, ci anul „ocupației autonomiei de către români”. Potrivit Gagauzinfo.md, rezoluția a fost expediată conducerii Republicii Moldova, autorităților din Turcia și Rusia, dar și mai multor instituții europene. Solicitați de TV8, responsabilii de la Guvern ne-au spus că nu au primit deocamdată un astfel de document. În cadrul adunării, care a avut loc duminică, în satul Tomai din Ceadîr-Lunga, cei prezenți au condamnat declarațiile de unire cu România semnate de mai multe localități din țară.

Noi luptăm pentru statalitate și ne vom împotrivi unirii. În acest sens suntem uniți și nimeni nu ne va despărți”, menționează Irina Vlah, bașcan UTA Găgăuzia.

Iar deputatul PDM, Corneliu Dudnic, a declarat că este gata să lupte contra unirii inclusiv cu arma în mână: „Vă dau cuvântul, dacă acest proiect, „Unirea”, va avea loc vreodată, eu voi fi primul care va lua arma în mână și va apăra Autonomia Găgăuză”.

Purtătorul de cuvânt al democraților susține că declarația deputatului nu reprezintă poziția formațiunii politice, menționând că subiectul va fi discutat abia mâine, la ședința partidului.

„Eu am făcut o legătură că este o adresare către electoratul din regiunea găgăuză și poate mai puțin pentru întreaga Republică Moldova”, spune Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Până în prezent, peste 50 de localități din țară au semnat declarația de Unire cu România. În replică, alte peste 200 de localități au semnat „declarații de statalitate”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram