Principală  —  Ştiri  —  Social   —   JLC invită comsumatorii la o…

JLC invită comsumatorii la o „excursie liberă” prin fabrică

Administrația unei întreprinderi care se ocupă cu fabricarea produselor lactate, în produsele cărora au fost depistate cantități mari de grăsimi vegetale, încearcă să convingă consumatorii că produsele lor sunt de cea mai bună calitate. Fabrica din Bălți „JLC” invită consumatorii la o excursie liberă prin întreaga întreprindere. 

„Invităm toți consumatorii produselor noastre să vină și să vadă procesul de producere a întregului sortiment de produse lactate. Totodată, aveți ocazia să primiți răspunsuri la toate întrebările referitor la calitatea acestora”, anunță reprezentanții întreprinderii printr-o postare făcută pe o rețea de socializare.

Menționăm că unele produse ale întreprinderii „JLC” se regăsesc în lista celor 7 produse autohtone în care Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat neconformități. Săptămâna trecută, reprezentanții ANSA au prezentat rezultatele finale după examinarea celor 141 de produse lactate, dintre care 107 produse autohtone și 34 de import. Potrivit lor, în urma verificărilor de laborator s-au depistat neconformități la 7 produse autohtone. Este vorba despre:

  • Produse SA JLC: Brânza proaspătă de vaci 2% cu 14,93% de grăsimi vegetale și Brânza proaspătă de vaci 5% cu 21,75% de grăsimi vegetale.
  • Brânza proaspătă de 5% a Fabricii de unt din Florești care conține 10,61% de grăsimi vegetale;
  • Produsele Incomlac: Unt crestianscoe 72,5%, care conține 15.54% de grăsimi vegetale; Brânza proaspătă de vaci 9% conține 90,53% de grăsimi vegetale;  Brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert 26% – 60,81% de grăsimi vegetale; Brânzica dulce „Mic Vis„ cu caise 4% – 34,8%  de grăsimi vegetale.

Potrivit celor de la ANSA, toți producătorii și importatorii menționați au fost amendați cu 12.000-15.000 de lei. Totodată, a fost emisă dispoziția prin care producătorul/importatorul se obligă să retragă din rețeaua de comerț produsele menționate.

Amintim că, la 5 februarie 2018, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, în cadrul unei ședințe operative,  că a fost aprobată o listă de acțiuni pentru verificarea produselor lactate. Această decizie a venit după ce, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a prezentat parametrii de calitate a produselor lactate ce pot fi găsite pe rafturile din magazinele din țară.

Potrivit investigației efectuate la comanda portalului de știri logos-press.md şi finanțată de Fundația Est-Europeană, din cele 126 de produse verificate de la 45 de companii autohtone şi străine, un sfert din ele conțin grăsimi vegetale care depășesc cu mult norma admisibilă de 5%.

JLC – afacerea milionarului invizibil, Vladimir Jardan

Jardan Lapte Company (JLC), societate pe acţiuni care comercializează produse lactate sub brandul JLC, este una dintre companiile concernului JLC Group. Întreprinderea JLC a fost creată în iulie 2004, în urma redenumirii SA Lapte, supusă privatizării, în SA JLC. Pe site-ul său, compania anunţă că este „lider pe piaţa produselor lactate din R. Moldova” şi „este una dintre cele mai mari întreprinderi de prelucrare a laptelui”. JLC Group deţine, pe lângă afaceri în domeniul lactatelor, afaceri în construcţii, prin firma Monolit, în agricultură, comerţ (magazinele Jardi), poligrafie sau transport. Întreprinderile grupului de companii JLC se află în R. Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Preşedintele Consiliului de Administraţie şi fondatorul companiei JLC Group este Vladimir Jardan, considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai R. Moldova. Jardan, care în mai va împlini 60 de ani, gestionează compania JLC prin alte companii la care este fondator direct sau prin intermediari. Vladimir Jardan este stabilit cu traiul în Germania şi nu apare aproape nicicând la evenimentele publice ale companiei. În 2014, el deţinea, direct sau prin intermediul companiilor sale, 5,28% din acţiunile Băncii Sociale, lichidată în urma implicării în fraudarea sistemului bancar. Acum, sediul principal al companiei din Chişinău este pus gaj pentru credite de sute de milioane de lei la Moldindconbank.

Compania JLC anunţă că produce peste 80 sortimente de produse lactate şi alte feluri de produse, inclusiv apă minerală. În 2012, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), din comerţul cu ridicata al laptelui şi produselor lactate, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor, SA JLC a avut un venit din vânzări de vreo 731 de milioane de lei, având un capital social de 28,9 milioane de lei. Grupul lui Jardan gestionează şi alt jucător important de pe piaţa lactatelor, compania din Bălţi, Incomlac. Din decembrie 2012, JLC a preluat şi compania din Braşov, România, Prodlacta, care, la fel, comercializează lactate, inclusiv în magazinele din R. Moldova. Împreună, cei trei producători deţin peste jumătate din piaţa lactatelor de la noi. Companiile din grupul JLC au câştigat în ultimii cinci ani aproape 400 de licitaţii cu instituţiile statului pentru comercializarea produselor alimentare.

Mai multe detalii despre „stăpânii” laptelui citiți în articolul: Stăpânii laptelui. Oamenii care gestionează cei mai mari producători de lactate din R. Moldova