/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Trei foști angajați ai CNI au acționat în judecată ANI și cer ca instanța să le plătească salarii

missing
26 februarie 2018, ora 14:13

Astăzi, 26 februarie 2018, la Judecătoria Chișinău este planificată o ședință de judecată în procesul pornit de Leonid Morari împotriva ANI. Fostul membru solicită încasarea salariului și a altor plăți salariale.

Cererea în judecată a fost depusă după ce în luna iunie 2017, fostul președinte al instituției, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor. Ex-președintele CNI a declarat pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele.

„Totodată, atunci le-au fost achitate îndemnizațiile de concediu nefolosit, dar și îndemnizațiile unice la încetarea mandatelor”, a precizat Anatolie Donciu.

Cei trei însă au continuat să vină la serviciu până la mijlocul lunii noiembrie 2017. Potrivit unui răspuns expediat de ANI portalului Moldova Curată, ”aceștia (n.r: foștii membri ai CNI) au continuat să ocupe nefondat birourile de serviciu și să afirme că ordinele emise privind încetarea mandatelor sunt ilegale, considerându-se vătămați în drepturi…”.

Inițial, în luna septembrie anul trecut, cererile celor trei ex-membri ai CNI au fost restituite de către instanță. În luna noiembrie același an ei au depus cereri repetat. De această dată au fost acceptate și dosarele se află în prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Leonid Morari a declarat pentru Moldova Curată că a mers în instanță pentru a-și cere retribuțiile salariale, deoarece el a fost la serviciu zilnic, chiar și după încetarea mandatului.

Contactați de câteva ori, ceilalți doi membri ai CNI, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu, nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele expediate.

De cealaltă parte, în răspunsul ANI este menționat că fosta Comisie, ca organ colegial, nu se regăsește în Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), iar foștii membri CNI nu sunt succesori de competențe și mandatul încetează la expirarea acestuia.

Amintim că foștii membri ai CNI au fost propuși în funcție de fracțiuni parlamentare. Aceștia au fost împotriva reformării instituției și acuzau Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram