(video) „Chișinăul de seară – Orașul luminilor”. Trei clădiri vor fi echipate cu iluminat nocturn, iar în acest an, am putea avea un Festival al Luminilor

În cadrul ședinței serviciilor Primăriei de luni, Ion Ștefăniță a anunțat despre un proiect prin care vrea să transforme orașul Chișinău într-un oraș al luminilor, numit „Chișinăul de seară – Orașul luminilor”. Acesta presupune echiparea cu iluminat artistic nocturn a trei clădiri din oraș – Palatul Național „Nicolae Sulac”, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. 

„M-am inspirat de Lisabona. Noi avem bani puțini, dar vrem lucruri frumoase. Iluminatul artistic nocturn este ceea ce îmi propun să fac în colaborare cu municipalitatea.”, a spus Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM).

Istoria acestei idei de proiect a început din 2016, după ce Ștefăniță ar fi vizitat mai multe orașe și a început o colaborare cu o echipă din Franța care a creat peste 60 de proiecte de acest fel și care este considerată „tată al luminii din lume”.

„Un juriu internațional din România, Ucraina și Franța a ales 3 proiecte din cele 11 propuse. Astfel, Palatul Național „Nicolae Sulac”, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sunt cele 3 edificii selectate pentru proiect”, a declarat Ștefăniță.

Primara interimară, Silvia Radu, a menționat că în bugetul municipiului Chișinău există bani planificați pentru acest scop, iar în acest an, primara își dorește să organizăm la Chișinău și un festival al luminilor.

Totodată, Radu a anunțat că și Primăria Capitalei va fi iluminată și renovată.  „Va fi iluminată și clădirea municipalității, care va fi transpus pe proiectul de renovare a edificiului nostru. Vrem să trăim într-un oraș nu doar curat, dar și frumos și atractiv din punct de vedere turistic.”

Ședința poate fi urmărită LIVE aici:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente