De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a "condamnat ferm" orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română din Ucraina şi transmite că în prezent face demersuri pentru obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi la modul în care au acţionat autorităţile ucrainene în această situaţie.

”Agenţi SBU au evitat inclusiv provocări îndrăzneţe în regiunea Cernăuţi. Executanţii, care au fost identificaţi de SBU, au primit din Rusia o plată în avans să incendieze două şcoli româneşti în Bucovina”, a anunţat centrul de presă al SBU, citat de Unian în ediţia de vineri.

Serviciul a denunţat o intensificare a eforturilor serviciilor speciale ruse de a destabiliza Ucraina pe plan intern şi de a discredita ţara în ochii comunităţii internaţionale, potrivit agenţiei ucrainene, cu sediul la Kiev.

Între cele 12 ”încercări” evocate de serviciul de presă al SBU, Unian citează o încercare de incendiere a sediului unui centru cultural ungar din Transcarpatia.

De asemenea, serviciile speciale ruse ar fi plănuit să organizeze o ”falsă campanie” la Ujgorod, cu scopul de a stârni ura etnică, au acuzat serviciile de presă ale SBU citate de agenţia ucraineană.

”Am primit informaţii potrivit cărora Rusia a ordonat o campanie de informare subversivă, sub pretextul unor reuniuni publice pe tema «Respectarea drepturilor naţionale şi culturale ale ungarilor în regiunea Transcarpatia în contextul articoluluii 7 al Legii ucrainene a educaţiei»”, a declarat adjunctul comandantului SBU Viktor Kononenko 

”În cursul evenimentului s-ar fi lansat îndemnuri la acordarea autonomiei ungarilor în regiunea Transcarpatia, din cauza unor presupuse hărţuiri din partea autorităţilor ucrainene”, a continuat el.

”Cei care au orchestrat (evenimentul) au promovat poveşti de propagandă pe acest subiect în presa rusă, pe care le-au postat activ şi repostat pe reţele de socializare”, a adăugat el.

”Agenţi SBU au documentat (faptul) că coordonatorul campaniei a fost un reprezentant al unei binecunoscute organizaţii publice, iar executantul a fost preşedintele unei fundaţii de caritate din Kiev”, a declarat  Kononenko, citat de Unian, fără alte precizări. 

De asemenea, SBU a documentat faptul că cetăţeanul rus David Ponomarev, cunoscut pentru că a plănuit atacuri teroriste în Nikolaiev în 2015, a încercat să organizeze din nou un act de sabotaj în oraşul-port Nikolaiev, în regiunea cu acelaşi nume din sudul ţării, şi la Ujgorod, mai scrie Unian.