(video) „Moartea pământească este doar o trecere”. Ion Andronache vorbește despre tradiții și parastase

Безымянный

Pentru că toate sâmbetele din Postul Mare mai sunt numite în popor Sâmbăta morților, adică ziua în care sunt pomeniți cei decedați, astăzi în zi de sâmbătă, în noul episod al vlogului „Ortodoxia – pentru că așa trebuie”, Ion Andronache vorbește despre înmormântări și tradițiile legate de ele.

De înmormântare sunt legate cele mai ciudate tradiții și practici la creștinii ortodocși din țara noastră”, spune Ion, iar în episodul #43 a vorbit despre câteva dintre ele. Tânărul a explicat provenieința stereotipurilor și inutilitatea unor tradiții. Prin urmare în noul episod Ion a vorbit despre pomene, oglinzi acoperite, poduri și vămi, bocitoare și nădejdea învierii, strângerea mâinii și participarea la rugăciunea comună. 

„Familia rămasă fără persoana dragă scot din casă covoare, mobilă, haine pe care le dau altor rude – de sufletul celui răposat. Cu siguranță ați auzit că mulți bătrâni își strâng <pomene> încă din timpul vieții, ca să nu-i pună la cheltuieli mari pe copii. Cel răposat putea face milostenie în timpul vieții, și nu rudelor, dar celor care într-adevăr au necesitate. Acum însă este o exagerare. Familia decedatului trebuie ajutată, iar nu deposedată de bunuri casnice.

Există o superstiție foarte des întâlnită la noi, atunci când în casa în care se află persoana decedată se acoperă toate oglinzile, din cauza că dacă cineva se va uita în oglindă, va fi următoarea persoană care va muri. Asta se întâmplă pentru că oamenii cred că sufletul se reține în casă cu ajutorul oglinzilor și că ar putea trece prin oglindă din lumea aceea, în lumea noastră pentru a trage pe alții după el. Astea sunt aberații și superstiții băbești. Nimeni după ce a decedat nu se mai întoarce în această lume.”

Mai multe explicații vedeți în videoul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente