/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Eurodeputat: UE - principalul partener economic al Republicii Moldova. Exporturi de 3 ori mai mari în UE față de CSI

missing
24 februarie 2018, ora 10:50

„Republica Moldova a exportat, anul trecut, valoric de peste 3 ori mai mult în statele din Uniunea Europeană (UE) decât în cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Astfel, exporturile de mărfuri destinate țărilor din UE au însumat circa 1,41 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul 2016, și au reprezentat 65,8% din totalul exporturilor, potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova. Comparativ, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au însumat doar circa 410 milioane de euro, cu o pondere de sub 20% în totalul exporturilor”, a subliniat deputatul european Mureșan.

Potrivit acestuia, aceasta este o dovadă clar că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova și că prosperitatea pentru cetățenii Republicii Moldova vine dinspre UE, lucru dovedit și de faptul că cei mai mari cinci investitori străini din Republica Moldova anul trecut au fost exclusiv state membre UE, inclusiv România.

„Toate acestea arată, din nou, că adevărații prieteni ai Republicii Moldova sunt în Vest, nu în Est și că prosperitatea vine din relația cu Uniunea Europeană. De aceea politicienii de la Chișinău trebuie să depună mai multe eforturi pentru implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere cu UE. Guvernul Republicii Moldova are obligația să asigure un cadru fiscal stabil și predictibil, să dezvolte infrastructura, mai ales că 85% din totalul exporturilor au fost făcute pe cale rutieră, și să investească în educație, acestea sunt principalele domenii de care depinde dezvoltarea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă. Numai așa bunăstarea va fi resimțită și în viața de zi cu zi a cetățenilor,” susține euro-deputatul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram