Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată!

Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată, după ce la ultima ședință a Guvernului au fost aprobate mai multe modificări la unele hotărâri din domeniu.

Documentul elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în colaborare cu Agenția Servicii Publice prevede excluderea obligativității prezentării unui șir de acte necesare în procesul de examinare și documentare cu permis de conducere.

În special, este vorba despre documentul ce confirmă modificarea datelor personale, cazierul contravențional privind lipsa interdicțiilor asupra dreptului de a conduce și copia actului de identitate. Informațiile urmează să fie verificate prin intermediul Sistemelor informaționale de stat.

Totodată, în cazurile de constatare a fraudelor în procesul de examinare și documentare cu permis de conducere, rezultatele probelor și/sau certificatul obținut vor fi anulate.

Conform noilor modificări, responsabili de monitorizarea procesului de examinare și de identificarea neregulilor vor fi membrii Comisiei special instituite prin ordinul directorului ASP și reprezentanții organelor de drept.

În documentul aprobat sunt stipulate și situațiile care vor servi drept temei pentru anularea examenului sau a permisului de conducere.

De exemplu, atunci când examinatorul comunică candidatului examinat răspunsurile corecte la testul teoretic; candidatul examinat este ajutat de o altă persoană la susţinerea probei teoretice, sau utilizează aparataj tehnic în acest sens; examinatorul ignoră încălcările comise de către candidatul examinat pe parcursul examinării practice sau examinatorul indică candidatului efectuarea unor provocări şi manevre care ar încălca regulile de circulaţie sau semnalizarea rutieră.

În plus, a fost aprobat și modelul permisului de conducere internaţional, în baza permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, cu preluarea prevederilor Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

Documentul va fi eliberat doar în baza permisului de conducere naţional cu statut „Valabil”, pe un termen de până la 3 (trei) ani, cu condiţia că acest termen să nu depăşească termenul de valabilitate al permisului de conducere naţional deţinut de către solicitant.

Permisul de conducere internaţional va fi valabil la conducerea vehiculelor în trafic internaţional numai în prezenţa permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, deţinut.

De asemenea, la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la preschimbarea permiselor de conducere eliberate de autoritățile altor state va fi aplicat principiul de reciprocitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.