Programul „Prima Casă”, gata de implementare! Ce prevede regulamentul și cum poți deveni beneficiar

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri regulamentul programului „Prima casă”. Documentul conține mai multe prevederi detaliate privind criteriile de eligibilitate ale aplicanților, condițiile în care băncile vor oferi creditele, dar și cum va fi aplicată garanția de stat.

Astfel, pentru a deveni beneficiar al programului prima cază, cetățeanul trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani și să nu aibă în proprietate alte locuințe. Totodată, acesta trebuie să contribuie cu 10% de la costul locuinței. Rata lunară, inclusiv dobânda băncii nu va depăși 50% din veniturile pe care le are cetățeanul.

Băncile cărora le-a fost retrasă licența sau le-au fost aplicate măsuri de supraveghere nu vor putea participa drept creditori ai programului.

Pentru a putea fi procurată în cadrul programului „Prima casă”, locuința trebuie să se afle pe teritoriul țării, costul acesteia să nu depășească 1 milion de lei, precum și trebuie să finisată și dată în exploatare.

Decizia de acordare a creditului va fi luată de către banca creditoare, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tot ODIMM va fi responsabilă de aplicarea garanției de stat, acest drept fiindu-i oferit de către Ministerul Finanțelor. La fel, ODIMM va monitoriza cum aplicanții își îndeplinesc condițiile de achitare a creditului.

Este de menționat că aprobarea regulamentului programului „Prima casă” este ultima etapă înainte de punerea acestuia în aplicare. În continuare, Guvernul urmează să semneze contracte cu băncile din Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a mulțumit colegilor care a lucrat la elaborarea acestui program și și-a exprimat speranța că astfel va motiva tinerii să nu mai plece din țară, odată ce au posibilitatea să-și procure o locuință în condiții avantajoase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente