Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul DIP, despre cazul Braguța,…

Directorul DIP, despre cazul Braguța, condițiile de detenție ale lui Filat și imaginile scurse în presă cu Valerian Mânzat

Într-o discuție cu ZdG, directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), Aureliu Suhan a spus  despre cazul Braguța că a responsabilizat instituția pe care o conduce, iar cazurile de tortură din penitenciare raportate pentru anul trecut sunt investigate de către organele competente. Totodată, Suhan afirmă că deținuții Vlad Filat și Valerian Mânzat au parte de condiții satisfăcătoare în închisoare, iar în privința scurgerii imaginilor cu cel din urmă în închisoare, se duc anchete de serviciu.

„Vreau să vă zic, cu toată responsabilitatea, că cazul Braguța ne-a responsabilizat la maximum pe noi ca și angajați ai sistemului penitenciar. În special și în general, a mobilizat eforturile întregului aparat al organelor de forță vizavi de chestia asta. Noi am făcut concluziile de rigoare în acest caz. Clar că n-o să pasez responsabilitățile în altă parte, ne regăsim și noi printre cei care ne facem într-un fel sau altul responsabili de ceea ce s-a întâmplat”, spune Suhan.

Într-un raport al DIP pentru anul 2017, se spune că anul trecut, la instituție au parvenit 23 de informații cu privire la posibile cazuri de tortură sau tratament uman degradant. Totodată, conform statisticilor Procuraturii Generale pentru aceeași perioadă, în instituțiile penitenciare s-au înregistrat 8 cazuri de tortură, iar 9 colaboratori ai DIP au admis acțiuni de tortură sau rele tratamente.

„Cazurile de tortură în sistemul penitenciar sunt investigate de organele din Procuratură, un rezultat final pentru acestea până când nu avem, de aceea nu putem da un calificativ”, susține Aureliu Suhan.

Acesta adaugă că, în prezent, este pus  în aplicare un sistem larg de măsuri în vederea combaterii și diminuării cazurilor de tortură și rele tratamente față de deținuții aflați în custodia statului.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017. 

În privința deținuților Vlad Filat și Valeriu Mânzat, directorul DIP susține că aceștia dispun de condiții satisfăcătoare de detenție și că  sunt vizitați de reprezentanți ai organelor internaționale, precum și de avocatul poporului.

„Nu am avut ocazia să merg în celulele în care se dețin aceste două persoane, dar vreau să vă zic cu toată responsabilitatea că ei beneficiază de condiții normale, adecvate, care satisfac necesitățile de detenție. Celulele sunt dotate cu minimum necesar, este acces la informație prin biblioteca penitenciarului, prin radio și televizor. Condițiile sanitare sunt satisfăcătoare. Nu numai acești deținuți, dar inclusiv ei, sunt vizitați de mai mulți reprezentanți ai organelor internaționale, inclusiv de avocatul poporului. Considerăm că facem față condițiilor minime de detenție și de asigurare a drepturilor omului”, punctează Suhan.

Pe de altă parte, în raport cu imaginile scurse în presă cu Valerian Mânzat, Suhan afirmă că s-au inițiat anchete de serviciu.

„Da, s-au scurs niște imagini și s-au inițiat niște anchete de serviciu, nu numai la nivelul sistemului penitenciar, chestiile acestea sunt investigate puțin mai profund și în cadrul altor organe de forță, în cadrul unor investigații mai complete. Nu pot da un răspuns tranșant la acest subiect, fiindcă mergem pe procedură”, conchide Aureliu Suhan.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, după un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi oferit lui Filat mită în sumă de 250 milioane USD. După autodenunţ, procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunităţii lui Filat. Propunerea a fost votată de 79 de deputaţi. Ex-premierul a fost reţinut pentru 72 de ore, la 18 octombrie 2015, fiind arestat pentru 30 de zile. Mandatul de arest a fost prelungit periodic, până la condamnarea acestuia.

Avocatul-vedetă Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliţiei Criminale, a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. La 5 aprilie 2017, după opt ani de la infracțiune, timp în care Mânzat nu a stat nicio zi după gratii, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut hotărârea instanței de fond prin care Mânzat este trimis în închisoare pentru nouă ani. Încătușarea lui Mânzat nu a avut loc decât peste aproape două luni. Sâmbătă, 27 mai 2017, polițiștii au pus în aplicare sentința în privința avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializate.