18:00:30 28.03.2024
Stiri

Unirea japoneză

Opinii 23.02.2018 09:20 Vizualizări5343 Autor: Nicolae Negru
Unirea japoneză


Semne diacritice

Japonezii au inventat greva simbolică, ei protestează la locul de muncă, lucrând, îndeplinindu-și obligațiile de serviciu, fără a perturba activitatea întreprinderii sau a crea incomodități altor cetățeni. O brasardă albă e singurul semn al conflictului lor cu administrația.

Moldovenii au inventat unirea simbolică, ei nu boicotează și nu sabotează autoritățile statale, merg la serviciu (dacă îl au), plătesc impozitele, taxele care li se cer, respectă regulele de circulație, își trimit copii la școală, participă la alegeri etcetera, doar că se declară uniți cu România.

Însă, spre deosebire de invenția japoneză, invenția moldovenească nu le-a picat bine unor politicieni, bloggeri, vloggeri, analiști, „stataliști” și chiar pseudounioniști și falși patrioți locali, care le-au sărit în cap „greviștilor” reUnirii:

E o diversiune să nu manifestăm loialitate față de un stat tânăr, anemic și amețit la cap, din al cărui buzunar s-a scos un miliard, în timp ce procurorul se uita prin geam cum hoții scoteau sacii cu bani din Banca de Economii.

Dăm astfel apă la moara electorală a socialiștilor, care vor să întoarcă oiștea geopolitică de la vest spre est.

Nu e bine să îi tulburăm pe bașcanii și bășcănițele de la Comrat, legați ombilical de Rusia, căreia i-au jurat credință. Ca să nu mai vorbim de separatiștii transnistreni complexați care se visează în Crimeea.

Nu e bine să rănim sentimentele semnatarilor pactului Molotov-Ribbentrop, să-l provocăm pe Putin, zis Brejnev 2, care tânjește după măreția Uniunii Sovietice.

Nu e omenește să-l indispunem pe Voronin, la finalul carierei sale politice.

Nu e bine să-i incomodăm pe bEnderoviștii ucraineni, care se află în război cu rușii, având de recuperat Crimeea și Donbasul. Ca să nu mai vorbim de beleaua Saakașvili pe capul cofetarului Poroșenko.

Să nu facem jocul lui Plahotniuc, să aruncăm niște șervețele pe țambalul unirii.

Să tăcem, ca să nu o distragem pe Maia Sandu de la lupta eroică împotriva căpcăunului.

Și, în sfârșit, unirea simbolică într-un stat simbolic este superfluă.

De ce vă agitați, stimați tovarăși? Au și unioniștii dreptul la exprimare, nu-i așa? De ce îi tot țistuiți de un sfert de secol? Unioniștii, nu „stataliștii” care se țineau cu dinții de poala URSS, au fost forța motrice a independenței. Ei au dreptul să facă ce vor cu ea. Dacă depindea de „stataliști”, RSSM nu ar fi ieșit din Uniunea Sovietică.

Cine i-a împiedicat până acum să construiască un stat sănătos? Cleptomania și tactica „vițelului blând care suge de la două vaci”. Și, dacă mâine, Doamne ferește, tancurile rusești bine rodate pe parcursul ultimilor ani trec Nistrul și se îndreaptă spre Chișinău? Cine vor merge să le oprească, să apere independența Republicii Moldova? Unioniștii. Căci „stataliștii”, în frunte cu Dodon, comuniștii, bașcanii și bășcănițele, vor ieși să întâmpine trupele ruse cu flori.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md