Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expert, despre noua metodologie de…

Expert, despre noua metodologie de calculare a tarifelor pentru distribuția energiei electrice

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la 22 februarie noua Metodologie de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Aceasta este elaborată în concordanță cu noua Lege cu privire la energia electrică și a fost expertizată de către operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice, de către Secretariatul Comunității Energetice și un expert al Uniunii Europene. Șefia ANRE afirmă că scopul Metodologiei este de a contribui la formarea terifelor mai mici pentru consumatorii finali și de a asigura apărarea drepturilor acestora. Expertul în politici energetice Victor Parlicov susține că documentul ar putea fi unul foarte bun, dar că totul depinde de buna-credință a celor care aplică normele. 

Tudor Copaci, director general ANRE

„Este o metodologie care aduce o nouă abordare referitor la consumul tehnologic și pierderile de distribuție, cu referire la aplicarea celor mai bune practici europenede stabilire a prețurilor și tarifelor a serviciului de distribuție”, a declarat Tudor Copaci, directorul general al ANRE după finalizarea ședinței în care a fost aprobată noua Metodologie de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.

Deși, operatorii de distribuție au enunțat mai multe obiecții față de prevederile incluse în noua metodologie, ANRE a aprobat documentul fără a lua în calcul aceste opinii. Șeful ANRE a precizat ulterior pentru presă că până la forma ei actuală, Metodologia a fost îmbunătățită, inclusiv, prin includerea sugestiilor formulate de operatori, dar că membrii ANRE au luat în calcul și interesele consumatorilor finali.

„Este important ca aplicarea acestei metodologii să contribuie la formarea sau calcularea terifelor mai mici pentru consumatorii finali. Deci, am fost foarte prudenți. Ceea ce au propus astăzi operatorii sistemului de distribuție duce la majorarea costurilor și cheltuielilor care urmează să fie luate în vedere la aprobarea tarifelor”, susține directorul general al ANRE.

Dacă documentul anterior stabilea că pierderile pentru deservirea, pentru întreținerea și pentru exploatarea rețelelor electrice de distribuție erau stabilite în primul an de valabilitate a metodologiei, acum, susţine Tudor Copaci, vor fi calculate pierderile efective pentru anul precedent aplicării metodologiei.

„Dacă s-au micșorat pierderile efective pentru anul trecut, anul acesta, la aprobarea noilor tarife se iau în calcul doar pierderile efective. Această stipulare se conține și în noua Lege cu privire la energia electrică”, susține directorul general al ANRE, care consideră această abordare una corectă.

În noua Metodologie este prevăzută posibilitatea ANRE de a iniția modificarea tarifelor în decursul anului dacă există factori obiectivi.

Totodată, în cazul în care într-un anumit an, la nivel național, se va modifica cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, costurile aferente remunerării muncii, din anul respectiv, vor fi actualizate prin substituirea indicelui prețurilor de consum cu indicele creșterii medii anuale a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real.

Victor Parlicov, expert în politici energetice

Expertul în politici energetice Victor Parlicov, fost director al ANRE, spune că nu a studiat în detalii ultima versiune a Metodologiei, dar crede că expertizarea documentului de către reprezentanți ai Secretariatuuli Comunității Energetice și ai Uniunii Europene presupune că actul respectiv ar fi unul bun. Expertul însă nu exclude că prevederile acestuia ar putea fi interpretare „creativ” în anumite situații.

Victor Parlicov afirmă că pe plan internațional există tendința ca instituțiile din domeniu să renunțe la ideea de a reglementa detaliat costurile în fiecare an, de aceea sunt întocmite anumite grafice, iar în cazul în care pierderile de distribuție sunt mai mici decât cele incluse în grafcul stabilit, atunci compania își păstrează diferența sub formă de profit, în caz contrar, compania pierde acești bani și își asumă costurile.

„La noi a fost modificată Legea cu privire la energia electrică, iar problema este anume aici: legiuitorul s-a implicat în detalii în procesul de reglementare. A fost aprobată o lege care spune că nu pot fi aprobate pierderile în tarif mai mari decât efectivul pe anul precedent, acest lucru, de fapt, omoară posibilitatea de a aplica această abordare aplicată la nivel internațional. În opinia mea, abordarea stipulată de lege este greșită, iar pe termen lung va elimina orice motivație a companiilor de a reduce pierderile. Ei nu au beneficii, iar în anul viitor li se taie din pierderi. Este o problemă nu a metodologiei, ci a legislatorului, care intervine în activitatea de reglementare”, explică Victor Parlicov, care menționează că metodologia precedentă nu a fost una rea, dar că „pe alocuri a fost aplicată extrem de creativ, lovind, practic, într-un singur operator de pe piață”. În acest sens, expertul subliniază că acum contează ca metodologia să fie aplicată cu bună intenție.

Întrebat dacă odată cu intrarea în vigoare a noii metodologii există premise de micșorare a prețului la anergia electrică pentru consumatorii finali, Victor Parlicov afirmcă că sunt câteva componente care favorizează reducerea tarifelor, dar că totul depinde de buna-credință a celor care aplică prevederile.

Metodologia actuală în baza căreia sunt calculate aprobate și ajustate tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice a fost aprobată în 2012 și expiră în martie curent.

Ultimele ajustări ale tarifelor pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice au fost operate de ANRE în martie 2017.