/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ministerul român de externe va verifica informaţiile vehiculate despre consulul de la Bălţi

23 februarie 2018, ora 06:16

“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălţi şi va întreprinde demersuri pentru verificarea acestora”, precizează sursa citată. Totodată, MAE “atrage atenţia că acestea se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localităţii şi observă cu preocupare intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României”.

Administraţia prezidenţială de la Chişinău a anunţat joi că va solicita Serviciului de Informaţii şi de Securitate (SIS) al Republicii Moldova să investigheze activitatea şi legalitatea acţiunilor consulului României la Bălţi, Mihai Baciu, după cum a relatat mass-media de peste Prut, între care portalurile Deschide.md şi Noi.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon, îl acuză pe consulul României la Bălţi că i-ar sprijini pe primarii care au semnat declaraţiile de unire cu România, o acţiune mai mult simbolică în Anul Centenarului. “În ultimele zile, pe adresa instituţiei prezidenţiale parvin multiple informaţii prin care se comunică faptul că consulul general al României de la Bălţi, domnul Mihai Baciu, ar fi întreprins mai multe acţiuni de corupere a aleşilor locali din nordul Republicii Moldova în scopul determinării acestora de a semna declaraţii unioniste”, scrie Maxim Lebedinschi, citat de Deschide.md.

În acelaşi timp, potrivit consilierului lui Igor Dodon, Mihai Baciu “ar fi întreprins acţiuni de promovare a unui partid politic” în Republica Moldova.

În acest context, precizează Lebedinschi, la indicaţiile lui Igor Dodon, “instituţia prezidenţială va solicita guvernului şi Serviciului de Informaţii şi de Securitate să investigheze activitatea şi legalitatea acţiunilor consulului României, Mihai Baciu”, pe teritoriul Republicii Moldova.

Reacţia preşedinţiei Republicii Moldova a fost precedată de un atac la adresa consulului român din partea unuia dintre reprezentanţii Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, potrivit căruia ‘consulul României la Bălţi subminează statalitatea Republicii Moldova’.

Într-o postare pe blogul său, Novac, citat de postul de televiziune Accent TV în pagina sa electronică, scrie că, de la mijlocul lunii ianuarie 2018, Mihai Baciu a avut mai multe întâlniri cu primari, vicepreşedinţi şi preşedinţi de raioane din nordul ţării pentru a-i influenţa şi a-i convinge să semneze aşa numitele ‘Declaraţii de unire cu România’. Potrivit lui Novac, pentru fiecare declaraţie semnată, Baciu le-ar fi propus aleşilor locali o sumă între 1.000 şi 2.000 euro, informează joi A-TV.md.

Mai mult, deputatul socialist susţine că Mihai Baciu face propagandă în favoarea Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, condus ‘de doi cetăţeni certaţi cu legea, unul din România (Traian Băsescu) şi al doilea (Anatol Şalaru)’, fost ministru al apărării moldovean.

Potrivit deputatului socialist, toate discuţiile, racolarea primarilor şi a preşedinţilor de raioane, dar şi transmiterea banilor au avut loc, în mare parte, în mai multe localuri şi restaurante din Bălţi. El mai susţine că discuţii şi acţiuni similare au avut loc şi pe teritoriul României, mai cu seamă în timpul vizitelor aleşilor locali din Republica Moldova în România, în cadrul diferitelor proiecte de cooperare comunitară.

Conform portalului infoprut.ro, 41 de localităţi din Republica Moldova au semnat, în mai puţin de o lună, declaraţii simbolice de unire cu România.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram