/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Burse majorate doar cu 5 %? Numărul studenților a scăzut în ultimul an cu 9 mii

missing
22 februarie 2018, ora 18:44

„Aceasta înseamnă că toți elevii și studenții, care își fac studiile în învățământul profesional, din 1 ianuarie 2018, vor beneficia de burse majorate. Noi doar din perspectivă economică facem acest proces de indexare. Urmează asupra acestor decizii să mai analizăm, să mai vedem și eventual să venim cu alte propuneri,” susține Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ profesional tehnic la Ministerul Educației.

Dacă noul proiect de lege va fi aprobat, în primul ciclu de studii în universitate vor fi trei categorii de burse:

Bursele sociale în universități vor crește la 440 de lei. Rezidenții medicali în primul an vor primi 1100 lei, în al doilea și al treilea an – la 1220 lei, în al patrulea și al cincilea an – 1265 lei.

Unii elevi spun că, lunar, cheltuielile lor depășesc cu mult bursa pe care o primesc de la stat. „500 de lei pe săptămână, pentru tot ce este necesar pentru a trăi o săptămână.”

„Bursele sunt foarte mici și nu ajung nici pentru minimul de trai”

„Doar pe cheltuieli, vreo 3000 de lei”

Cristina Butuc are 21 de ani și, recent, s-a întors de la Bruxelles, unde a studiat în cadrul unei universități și a beneficiat de o bursă.

Bursa era de 800 de euro – lunar. Această sumă îmi acoperea toate cheltuielile de cazare, mâncare, transport și am reușit să călătoresc,” susține Cristina Butuc, studentă.

Tânăra a recunoscut că Bruxelles este un oraș scump, dar bursa unui student este suficientă pentru un trai decent. În prezent, Cristina studiază la Universitatea de Stat din Moldova. Și aici, tânără beneficiază de o bursă, doar că mult mai mică.

Cumva suma bursei este echivalentă cu cea din Bruxelles, acolo aveam 800 de euro, aici am 740 de lei. Un procent din cheltuieli probabil îmi acoperă,” a adăugat studenta.

Ileana Crudu este o tânără din Republica Moldova, care studiază în Olanda. Tânără a recunoscut că majoritatea studenților beneficiază de burse oferite de organizații internaționale. „Eu beneficiez de o bursă, în special pentru fetele care studiază tehnologie și inginerie, aceasta mă ajută să plătesc chiria și o parte din necesitățile lunare, care sunt în jur de 700 de euro în afară de taxa de studiu,” menționează studenta.

Unii studenți susțin că noua majorare este prea mică raportată la cheltuieli.

„Ea evident nu este suficientă, dar este un pas”

„Ar trebui să fie 1500 cel puțin, dar chiar și în așa caz ar fi foarte puțini bani”

„5% este foarte puțin, măcar 30 % și în acel caz tot este puțin”

„O bursă care să-i acopere studentului absolut toate necesitățile trebuie să fie de minim 4000 de lei”

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la începutul anului de studii 2017-2018, numărul studenţilor era de 65 de mii, înregistrând o diminuare cu aproximativ 9 mii, comparativ cu anul de studii precedent.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram