16:27:45 18.04.2024
Stiri

Termenele de VALABILITATE a pașapoartelor românești ar putea fi mărite până la 10 ani: Un deputat a cerut în Parlamentul României accelerarea procedurii

Știri 22.02.2018 13:00 Vizualizări1370 Autor: Ziarul National
Termenele de VALABILITATE a pașapoartelor românești ar putea fi mărite până la 10 ani: Un deputat a cerut în Parlamentul României accelerarea procedurii


Termenele de valabilitate a pașapoartelor românești ar putea fi mărite de la cinci ani, cum este în prezent, până la zece ani.

Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a cerut astăzi, de la tribuna Camerei Deputaților de la București, accelerarea procedurii parlamentare pentru mărirea acestor termene.

Anterior, Codreanu a prezentat o inițiativă legislativă în acest sens care a fost semnată de 109 parlamentari din România.

„Doresc să subliniez necesitatea accelerării procedurilor legislative în Camera Deputaților, care este cameră decizională, astfel încât inițiativa noastră să fie adoptată. Așa cum cunoașteți, cetățenii români sunt printre foarte puținii din Uniunea Europeană și din lume care dețin pașapoarte cu un termen atât de mic de valabilitate, doar 5 ani. Acest fapt, prin nimic justificat, implică, la scara națiunii, un consum uriaș de timp, nervi și bani ai românilor, dar și ai angajaților Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. Până și în timpul comunismului termenul de valabilitate al pașapoartelor era de 10, nu de 5 ani. Totodată, Cărțile de identitate ale românilor au termenul de valabilitate de 10 ani, ceea ce induce ideea că termenul de 5 ani pentru pașapoarte este nejustificat”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Legislatorul a făcut apel către Biroul Permanent, către vomisiile și grupurile parlamentare să accelereze procedura legislativă în cazul acestei inițiative și, „într-un gest de solidaritate națională exemplară, să le oferim românilor, în Anul Centenarului Marii Uniri, o bucurie în plus”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md