(foto) Casa de cultură din Slobozia-Dușca a fost renovată. Cum arată acum aceasta 

DSC08034

Casa de cultură din Slobozia-Dușca, Criuleni, a devenit o adevărată școală de talente după ce a fost renovată. Astfel, fiecare al doilea copil care învață în gimnaziul din localitate frecventează în paralel și lecțiile de muzică sau dans de la Casa de cultură.

Copiii care vor să facă muzică au diferite opțiuni: secțiile de acordeon, chitară, pian sau instrumente aerofone. Repetițiile au loc în săli iluminate, calde iarna și răcoroase vara. Însă nu întotdeauna a fost așa. Edificiul a fost construit în anul 1970. Prima reparație capitală, care a inclus lucrări de renovare a acoperișului, schimbarea rețelelor inginerești și termoizolare, a fost făcută la 46 ani de la darea în exploatare, în 2016. Acest lucru a fost posibil în urma finanțării UE, în valoare de aproape 200 de mii de euro, echivalentul a 4 milioane de lei sau al unu buget anual al satului.

DSC07934

Potrivit directorului Casei de cultură, Andrei Istrati, numărul copiilor care vor să studieze un instrument muzical sau să învețe a dansa este cu fiecare an tot mai mare. Solicitări vin și din satele vecine. „Din cei 240 de copii care învață în gimnaziul din Slobozia-Dușca, 170 frecventează una din secțiile muzicale sau de dans. La Casa de cultură activează filialele a două școli de muzică din raion, din Cruglic și din Criuleni. Absolvenții noștri sunt primiți cu brațele deschise la colegiile de muzică și Academia de Muzică, iar de acolo ajung în colective artistice de profesioniști” spune Andrei Istrati.

DSC08034

Orele de muzică și dans sunt predate de șapte profesori, toți foști absolvenți ai filialelor școlilor de muzică ce activează la Slobozia-Dușca. Pe lângă secțiile deja existente administrația se gândește să deschidă și cercuri de dansuri de gală și o filială a școlii de pictură.

DSC07848

În afară de orele de muzică și dans pentru copii, Casa de cultură din Slobozia-Dușca găzduiește majoritatea concursurilor culturale zonale, la activități fiind prezente și colective artistice din stânga Nistrului.

DSC07882

Casa de cultură și grădinița din Slobozia-Dușca se numără printre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

DSC07785

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente