14:00:16 23.04.2024
Stiri

Deputatul Țuțu a prezentat un proiect de lege, dar a fost TAXAT imediat pentru greșelile comise. Candu: „Dvs. trebuie să-l ajutați pe domnul Țuțu să învețe mai bine limba ROMÂNĂ”

Politică 22.02.2018 12:20 Vizualizări4228 Autor: Ziarul National
Deputatul Țuțu a prezentat un proiect de lege, dar a fost TAXAT imediat pentru greșelile comise. Candu: „Dvs. trebuie să-l ajutați pe domnul Țuțu să învețe mai bine limba ROMÂNĂ” captură privesc.eu


Deputatul democrat Constantin Țuțu a prezentat astăzi în Parlament un proiect de completare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Acest proiect prevede excluderea grupei sanguine din buletinul de identitate, pașaportul, pașaportul diplomatic și din cel de serviciu, dar și din alte acte eliberate de R. Moldova.

De asemenea, autorul proiectului propune excluderea din actele de identitate a cuvântului „naționalitate”, deoarece acest termen ar fi utilizat cu sensul de „cetățenie” și ar provoca anumite confuzii.

O altă schimbare anunțată de Țuțu vizează extinderea termenului de valabilitate a paşaportului cetăţeanului R. Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele care au peste 16 ani.

Întrebat de liberala Alina Zotea de ce e nevoie să fie eliminată grupa sanguină, democratul Țuțu a argumentat că cetățenii ar pierde mult timp și bani pentru a aduna actele necesare și mai pot fi făcute erori, atunci când e stabilită grupa sanguină.

La rândul ei, liberal-democrata Maria Ciobanu l-a întrebat pe Constantin Țuțu ce înseamnă „aparență etnică”. Ultimul a spus: „Dvs. știți ce înseamnă asta”. Ulterior, deputatul a menționat că această expresie va fi eliminată.

„Iată domnule Țuțu ce înseamnă a nu cunoaște limba română! Și eu vă sugerez colegial: faceți niște exerciții de lectură înainte de a veni la tribuna centrală. Ați schimonosit astăzi o sumedenie de cuvinte, fapt inadmisibil în Parlamentul R. Moldova”, a spus Maria Ciobanu.

În apărarea lui Țuțu a venit președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a îndemnat-o pe Maria Ciobanu să nu-l critice, dar să-l ajute pe deputatul democrat să știe mai bine limba română și să se poată exprima. „În Parlament încercăm să nu dăm lecții unul altuia, fiecare are o anumită pregătire. Fiecare persoană are dreptul și la inițiativă legislativă și să-și expună viziunea și să expună proiectul. Dvs. ca o colegă bună, pe parcursul celor patru ani, trebuia să încurajați persoanele ca domnul Țuțu să învețe inclusiv limba. Asta înseamnă colegialitate, omenie și să fii solidar. Dar fiecare dintre noi a uitat despre asta. Da, vă țin morală, fiindcă în acest Parlament uneori se depășesc limitele”, a fost îndemnul lui Candu.

Deputații au votat în prima lectură modificările la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md