„Tentativa loviturii de stat din aprilie 2009” – „Argumentul” lui Dodon în fața președintelui turc pentru a finanța reparația Președinției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon, Ion Ceban, deschide parantezele în privința acceptului președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan privind reparația edificiului Președinției Republicii Moldova, publicând o scrisoare adresată de șeful statului omologului său turc care datează încă din 6 iunie 2017. Deși o numește drept „o donație oferită poporului moldovenesc din partea poporului turc”, în textul scrisorii se vede „argumentul real” pe care l-a utilizat Igor Dodon în raport cu Recep Erdogan.

În textul scrisorii în limba română, pe care președintele moldovean i-ar fi expediat-o președintelui Turciei în vara anului trecut, Igor Dodon îi mulțumește pentru „ospitalitatea și atenția specială” care i-au fost acordate lui personal, dar și delegației moldovenești pe durata desfășurării Summit-ului OCEMN. În altă ordine de idei, acesta numește evenimentele din aprilie 2009, din Republica Moldova, drept „tentativă de lovitură de stat”.

„(…) Reiterez rugămintea de a examina posibilitatea de a oferi sprijin financiar în vederea reparației edificiului Președinției Republicii Moldova, distrus în timpul tentativei de lovitură de stat din aprilie 2009”, se menționează în scrisoarea președintelui Dodon.

Ținând cont de evenimentele din 15-16 iulie 2016, pe care Recep Tayyip Erdogan le numește drept „tentativă de lovitură de stat” în Turcia, fapt pentru care și până în prezent sunt reținuți și condamnați oameni, cel mai probabil anume acesta a fost „argumentul” care l-a convins pe președintele turc să finanțeze reparația Președinției Republicii Moldova.

Potrivit lui Ion Ceban, în scopul reparației edificiului, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA), care este o componentă a Guvernului Turciei în domeniul dezvoltării, a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. „Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”.

„Pentru a evita orice speculații la acest subiect, toate lucrările vor fi monitorizate strict, în coordonare cu serviciile speciale ale statului. Conform contractului, lucrările de renovare trebuie să fie finalizate în 7 luni, începând cu 15 ianuarie 2018”, mai anunță purtătorul de cuvânt al Președinției pe pagina sa de Facebook.

Este de menționat că primele schele în jurul edificiului au fost puse luni, 19 februarie, iar astăzi, la ora 14:00, președintele Igor Dodon împreună cu ex-ambasadorul Republicii Turcia, Hulusi Kılıç, vor da start lucrărilor de reparație a sediului Președinției Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...