Germania se pregătește pentru întoarcerea în țară a militanților după înfrângerea suferită de Statul Islamic în Siria și în Irak

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficiali din cadrul serviciilor de securitate internă din Germania se pregătesc pentru întoarcerea în țară a unui număr tot mai mare de combatanți germani ai grupării Stat Islamic (SI), împreună cu soțiile și copiii lor, ca urmare a pierderilor teritoriale suferite de către organizația extremistă în Siria și în Irak, relatează agenția DPA.

„Cu această problemă se vor confrunta din ce în ce mai mult autoritățile din domeniul securității și serviciile de consiliere în 2018”, a declarat Florian Endres, de la centrul de consiliere pe probleme de radicalizare, o agenție din cadrul Oficiului pentru Migrație și Refugiați (BAMF).

„Încercăm acum să extindem structurile actuale pentru aceasta”, a mai spus Endres, adăugând că este necesară o cooperare strânsă între diferite autorități.

Recent, a fost adus în Germania un copil al unui presupus susținător german al grupării Stat Islamic deținut în Irak. Autoritățile germane cred că peste 100 de copii ai unor islamiști radicali s-ar putea întoarce în Germania.

În opinia lui Endres, referitor în special la copii, serviciile sociale pentru tineret ar trebui implicate și susținute.

„Începând din 2014, s-a câștigat o experiență cu cazuri izolate de întoarcere în țară. Astfel că ne-am pregătit de mult timp pentru întoarceri”, a mai spus Endres.

Centrele de informare și consiliere le acordă asistență familiilor ai căror membri au virat spre salafism, un curent extrem de conservator al islamului din care s-a inspirat terorismul islamist. Mame disperate sunt deseori primele care recurg la liniile telefonice speciale, fiind urmate de cadre didactice și de oficiali.

Se estimează că, în ultimii ani, circa 950 de islamiști au părăsit Germania cu destinația Siria și Irak pentru a se alătura grupării Stat Islamic. Cel puțin 145 au murit și o treime dintre ei s-au întors în Germania, și doar câțiva au intrat în programele de deradicalizare, a mai spus Endres.

El i-a descris pe cei care s-au întors în Germania ca fiind „un grup extrem de eterogen, ținând cont de vârsta lor, motivele întoarcerii și de experiența din zonele de război”. Ei necesită un demers diferențiat.

Nu toți au lăsat în urmă Statul Islamic, fapt ce necesită o cooperare strânsă cu serviciile de informații. „Și are loc aceasta”, a afirmat Endres, recunoscând în același timp că centrele de consiliere nu vor putea să deradicalizeze fiecare persoană care s-a întors în Germania.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...