/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/STUDIU/ Femeile trebuie să lucreze cu 52 de zile mai mult pentru avea același salariu ca și bărbații

missing
21 februarie 2018, ora 16:01

Tendințele arată că diferența salarială cauzează pierderi financiare și mai mari în anumite sectoare ale economiei. Astfel, în unele sectoare diferența salarială a crescut drastic comparativ cu anul 2014: cu 10,53% în domeniul IT, cu 16,6% în sectorul intermedieri financiare, cu 12,12% în domeniul transporturi aeriene și 11,31% în activitățile de asigurări/ reasigurări. În valoarea monetară, pierderile financiare anuale ale femeilor pot atinge cote de 87 753 lei în IT și 74 024 lei în cazul intermedierilor financiare.

Natalia Covrig, analist pentru politici publice în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, spune că, deși legea obligă angajatorii să ofere salarii egale bărbaților și femeilor care au același post și prestează aceeași muncă în cadrul companiilor, dar aceste prevederi sunt ignorate. „Diferențele salariale și de pensii cresc constant și cu pași rapizi. Problema este gravă și sunt necesare măsuri urgente”, a declarat experta.

Segregarea pe verticală și politica salarială inechitabilă accentuează diferențele salariale. În sectoarele economiei cu un salariu oficial mai mare se evidențiază şi o diferență salarială mai mare. Aceasta se explică, în mare parte, prin decalajul mare între salariul la nivel de top management (în care femeile, de regulă, sunt sub-reprezentate) și salariul angajaților de la baza piramidei.

Practica internațională indică asupra a patru intervenții majore de politici, la care ar putea recurge Republica Moldova pentru a diminua diferențele salariale. Aceste intervenții se referă, în mare parte, la măsuri de asigurare a plății egale pentru muncă egală sau muncă de valoare egală, precum și la măsuri de abilitare a instituțiilor de egalitate. În mod particular, ne referim la 4 măsuri pe care autoritățile din Moldova urmează să le aplice pentru a asigura plată egală: (i) introducerea în cadrul legal național a definițiilor muncii egale și a muncii de valoare egală, (ii) aplicarea unui sistem echitabil de evaluare a funcțiilor, (iii) stabilirea măsurilor de sporire a transparenței în sistemul de salarizare și (iv) instituirea mandatului clar pentru instituțiile de egalitate în prevenirea discriminării în domeniul remunerării.

Menționăm că, astăzi s-a marcat „Ziua egalității salariale” (Equal Pay Day), o dată simbolică care semnifică numărul de zile suplimentare pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior: în prezent, această diferență este de 52 de zile, data de 21 februarie corespunzând celei de a 52-a zi a anului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram