Marea Neagră va asigura cel puțin jumătate din consumul anual de gaze al României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

ExxonMobil şi OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagră, din 2020-2021, iar România va produce în total 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră.

În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul național este tot în jurul acestei valori, a afirmat marți, Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit Agerpres.

„Exxon ar trebui ca în noiembrie 2018 să-și exprime intenția de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au făcut și fac în continuare foarte multe operațiuni inițiale de a intra în faza de dezvoltare, au căutat furnizori pentru serviciile și instalațiile pe care vor să le construiască și au încercat să găsească în România parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu și cu rezultate foarte slabe, să spun așa, pentru că nu mai există industrie-suport în România care să poată oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon”, a spus Gal, în cadrul conferinței ZF Power Summit.

Reprezentantul ANRM a arătat că studiul pentru evaluarea resurselor și rezervelor din blocul Neptun este spre finalizare și probabil că în acest an va fi prezentat spre aprobare Agenției pentru Resurse Minerale.

„Ei sunt foarte motivați și am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu managerul de proiect care este același cu cel care se ocupă de Golful Mexic, deci Marea Neagră seamănă cu Golful Mexic ca adâncimi și metodă de exploatare. Probabil că undeva în 2020-2021 ei vor începe să producă gaze din Marea Neagră, iar potențialul lor este de 6 miliarde de metri cubi pe an”, a adăugat directorul ANRM.

OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Petrom produce deja din Marea Neagră un miliard de metri cubi de gaze pe an. O altă companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia și Pelican din Marea Neagră, va începe producția la mijlocul anului viitor.

„Compania este deja în faza de a finaliza proiectul instalației de suprafață. Ei au făcut o asociere cu cei de la BERD pentru a avea o finanțare suplimentară. Undeva la mijlocul anului 2019-2020 vor începe să producă în jur de un miliard de metri cubi pe an”, a completat Gal.

Un al treilea proiect important din Marea Neagră, unde este implicat și Romgaz, este perimetrul Trident, unde există o descoperire, dar care până în acest moment nu a fost declarată comercială. Aici producția ar putea începe la o diferență de un an-doi față de perimetrul Neptun.

Astfel că România va ajunge la o producție de gaze de 18-20 de miliarde de metri cubi până în 2025, dacă va începe producția în toate aceste perimetre din Marea Neagră, a concluzionat Gal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...